makanan pantang agar jantung sentiasa sihat

Ingin  jantung dan peredaran anda sentiasa sihat sekarang dan pada masa akan datang? Elakkan makanan dan minuman ini dalam kehidupan seharian. Sekiranya anda ingin merasainya, hanya boleh makan seketika. Perlu diingat bahagian dan tidak kerap.

1. Burger makanan segera

Kajian sains sama ada lemak tepu benar-benar berkaitan dengan penyakit jantung masih belum jelas sepenuhnya. "Apabila dimakan dengan sederhana, daging makanan rumput berkualiti tinggi bermanfaat untuk kesihatan jantung.

Secara umum, Lemak tepu dari haiwan, terutama apabila digabungkan dengan karbohidrat sepertinya mempunyai kesan merosakkan pada kesihatan jantung.

Mengelakkan restoran makanan segera terutama yang menggunakan bahan-bahan berkualiti rendah dan kaedah memasak tidak sihat adalah cara bijak untuk mengekalkan kesihatan jantung.

2. Daging dipelihara

Daging seperti bacon dan sosej adalah sumber lemak jenuh yang tinggi. Malah jenis rendah lemak sebenarnya lebih kaya dengan garam. Enam irisan tipis daging jenis ini sudah membekalkan separuh kandungan garam yang disyorkan oleh Persatuan Jantung Amerika.

Majoriti orang harus menjalani diet rendah garam kerana natrium cenderung untuk membuat tekanan darah tinggi.

3. Masakan digoreng

Beberapa kajian telah berjaya menghubungkan makanan goreng seperti kentang goreng, ayam goreng dan makanan goreng lain kepada peningkatan risiko penyakit jantung. Kaedah penggorengan konvensional mencipta sejenis lemak trans, lemak yang membuktikan untuk meningkatkan kolesterol jahat dan menurunkan kolesterol yang baik.

4. Gula

Pada masa ini pakar mengatakan terlalu sering mengasup makanan kaya gula adalah ancaman kesihatan kerana ia menyebabkan obesiti, keradangan, kolesterol tinggi dan diabetes. Semua ini adalah faktor risiko penyakit jantung.

Perdebatan dalam kardiologi telah beralih dari lemak tepu dan kolesterol kepada gula, dan jika ada satu bahan yang perlu dielakkan untuk mengelakkan risiko penyakit jantung, gula itu berupa pelbagai makanan.

5. Sereal gandum

Makanan yang kelihatan sihat seperti bijirin sarapan pagi boleh menjadi tidak sihat kerana banyak gula. Makan karbohidrat dan gula pada waktu pagi menghasilkan keradangan dan mengekalkan gula darah ke atas dan ke bawah sehingga kita sepanjang hari menginginkan gula lebih banyak pada siang hari.

6. Roti dan pastri

Kek dan roti, terutama yang dijual di kedai, mengandungi banyak gula dan dibuat daripada lemak tepu (seperti minyak kelapa sawit dan mentega) atau lemak trans.

7. Marjerin

Terdapat ruang untuk perdebatan tentang risiko penyakit jantung dengan lemak tepu seperti mentega. Perkara yang lebih penting ialah diet yang kaya dengan lemak trans jelas meningkatkan risiko penyakit jantung seseorang. Lemak trans biasanya dijumpai dalam marjerin padat pada suhu bilik. Margarin ini sering dipanggil alternatif yang lebih sihat untuk mentega. Dalam rangka untuk jantung yang lebih sehat, menyebarkan roti bakar dengan minyak zaitun, bukan margarin.

8. Daging pizza

Persatuan Jantung Amerika meletakkan pizza dalam pangkat kedua enam jenis makanan masin. Bukan sahaja garam, pizza juga kaya dengan kandungan lemak jenuh. Oleh itu, hadkan penggunaan pizza anda atau pilih pizza sayuran atau cendawan.

9. Minuman ringan dan jus diberikan gula tambahan

Sumber gula dalam kehidupan sehari-hari bukan dari makanan, tetapi dari minuman. Di Amerika Syarikat kerajaan mendapati lebih daripada 60 peratus kanak-kanak, 54 peratus lelaki dewasa dan 45 peratus wanita dewasa sekurang-kurangnya minum soda dan minuman manis sehari.
makanan pantang agar jantung sentiasa sihat

10. Soda diet

Walaupun bebas lemak dan sifar kalori, soda diet juga mempunyai sisi gelap. Orang ramai mempunyai kesan soda diet yang sihat tidak begitu. Riset terus mencari bukti faktor risiko penyakit jantung seperti obesiti dan diabetes kerana soda.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa orang yang meminum soda diet cenderung mengimbangi dan mengambil lebih banyak kalori. Walaupun penyelidikan lain mendapati bahan kimia dalam diet soda sebenarnya mengubah bakteria dalam saluran pencernaan dan membuat orang terdedah kepada kenaikan berat badan.