Macam mana Cara Nak Hilangkan Sakit Tekak?

Jika tekak terasa kering, bengkak dan pedih menelan, mungkin anda mempunyai strep tekak. Sakit atau strep tekak adalah yang paling sering disebabkan oleh jangkitan virus seperti selesema atau flu.

Sakit tekak biasanya akan sembuh dengan sendirinya, walaupun dalam beberapa kes terdapat perkara yang bertambah teruk. Tetapi anda tidak perlu bimbang. Terdapat beberapa cara mudah yang mungkin anda boleh cuba untuk lakukan di rumah, seperti yang dipetik Healthcastle berikut:

1. Minuman Madu

Madu dipercayai menyembuhkan sakit tekak, walaupun sehingga kini ahli-ahli sains tidak memahami sepenuhnya cara kerja makanan ini. Tetapi sudah tentu, madu boleh menghalang pertumbuhan bakteria yang tahan antibiotik. Cara penggunaan: Campurkan 1-2 sudu besar madu ke dalam secawan air panas.

2. Berkumur dengan air garam
Berkumur dengan air garam boleh mengurangkan keradangan tekak. Mengapa? Kerana garam boleh menarik air daripada membran sel, dengan itu agak berkesan dalam mengurangkan bengkak dan keradangan disebabkan oleh sakit tekak. Cara penggunaan: menambah setengah kepada yang satu sudu teh garam ke dalam secawan air panas, dan berkumur dengan air campuran ini sekurang-kurangnya sekali setiap jam.

3. Green Tea

Satu kajian menunjukkan bahawa peserta kajian yang menggunakan ekstrak teh hijau meningkat tindak balas imun kerana mereka boleh melepaskan interferon hormon, yang mampu untuk melawan virus. Untuk hasil yang lebih baik, anda boleh menambah madu ke dalam secawan teh hijau.

4. Apple cider cuka
Walaupun tidak mampu untuk mencari bukti saintifik bagaimana ia berfungsi, tetapi ramai orang percaya kegunaan. Cara penggunaan: Campurkan satu sudu cuka epal cider dalam secawan air suam, kemudian gargled dan ditelan.
Macam mana Cara Nak Hilangkan Sakit Tekak?

5. Pertimbangkan mengambil vitamin D

Satu kajian pada tahun 2007 mendapati bahawa orang yang mengambil makanan tambahan Vitamin D setiap hari tiga lebih banyak peluang untuk mengalami gejala selesema dan flu. Dalam erti kata lain, jika anda mengambil vitamin ini, maka daya tahan akan bertambah baik dan gejala sakit tekak berkurangan.

Perlu diingat, semua di atas perlu dilakukan sebelum anda kesakitan tengorokan  yang teruk. Apabila kesakitan tidak bertambah baik dalam tempoh tiga hari, ia adalah masa untuk anda untuk berunding lebih lanjut dengan doktor.