Lapan Punca Tangan boleh Alami Kebas

Tangan anda mengandungi beberapa reseptor sentuhan yang paling sensitif di seluruh badan. Semua reseptor ini disambungkan ke otak anda dengan rangkaian saraf. Jika salah satu daripada saraf ini ditangkap atau rosak, otak tidak dapat menerima semua maklumat sensori yang dihantar oleh tangan anda. Hasilnya, ini boleh menyebabkan kebas di tangan.

Dr Rob Danoff, pengarah perubatan keluarga di Sistem Aras Philadelphia Aria, mengatakan, salah satu penyebab yang paling biasa kebas di tangan adalah sindrom carpal tunnel, suatu keadaan di mana saraf median yang mengalir ke tangan anda terselip dalam Pergelangan tangan.

Biasanya, ini sering berlaku kepada orang-orang yang menghabiskan banyak masa bekerja dengan komputer. Bersama kebas, gejala sindrom ini juga boleh membuat satu atau lebih jari anda mengalami bengkak atau kesemutan.

Selain disebabkan oleh terlalu banyak kerja dengan komputer, terdapat beberapa sebab yang boleh membuat tangan anda mati rasa seperti berikut.

1. Tennis Elbow

Jika anda seorang pemain tenis atau pemain golf, maka anda menghadapi risiko epikondylitis atau siku tenis. Keadaan ini datang dari penurunan atau kelemahan tendon yang membungkus siku anda. Gejala awal adalah rasa mati rasa atau kesemutan di tangan. Jika anda merasakan keadaan ini, anda harus berehat tangan anda.

2. Gangguan tiroid

Seseorang yang mempunyai tiroid kurang aktif atau hypothyroidism, boleh menyebabkan kerosakan saraf yang menjadi pengangkutan maklumat antara otak dan saraf tunjang serta seluruh tubuh anda. Gejala Anda mengalami ini seperti kehilangan rambut, penambahan berat badan, berasa sejuk setiap kali, tiba masanya anda berjumpa doktor.

3. Cysts

Sakit ganglion adalah benjolan bukan kanser yang boleh terbentuk di mana-mana bahagian badan anda. Walau bagaimanapun, sista ini cenderung untuk muncul lebih kerap di sekitar sendi. Jika satu sista terbentuk di pergelangan tangan, kebas kelamin adalah gejala biasa. Sista ini kadang-kadang hilang sendiri. Jika ia tidak hilang dan menyebabkan kesakitan atau kebas, pembedahan diperlukan untuk merawatnya.

4. Sindrom Guillain Barre

Ini adalah gangguan autoimun di mana sistem kekebalan secara tersilap menyerang saraf menyebabkan kerosakan yang boleh menyebabkan kebas di tangan. Satu kajian mengatakan sindrom itu dikaitkan dengan virus zika.

5. Penyakit Lyme

Ini adalah penyakit yang disebabkan oleh kutu. Tanda awal penyakit lyme seperti keletihan yang serius, ruam kulit, demam, menggigil atau sakit badan. Sekiranya tidak dirawat, sakit sendi dan tangan atau anggota badan akan mati rasa.

6. Multiple sclerosis

Ia adalah penyakit di mana sistem imun menyerang bahan-bahan berlemak yang melindungi serat saraf dari otak dan saraf tunjang sehingga dapat menyebabkan rasa mati rasa di tangan. Wanita adalah dua kali lebih mungkin menderita ini. Beberapa simptom awal penyakit ini seperti melemahkan otot dan kaki, penglihatan berganda dan sudah tentu mati rasa di tangan.
Lapan Punca Tangan boleh Alami Kebas

7. Strok

Merasakan atau kesemutan di tangan mungkin merupakan tanda pertama yang anda mengalami stroke. Gejala-gejala lain termasuk senyuman bengkok, ucapan yang meruncing, masalah pemikiran, pening dan penglihatan kabur. Strok tidak hanya diderita orang tua, tetapi juga orang muda.

8. Diabetes

Kencing manis yang kerap, dahaga yang berlebihan dan tahap gula darah tinggi adalah tanda prediabetes. Tetapi, ramai yang membangun prediabetes menjadi diabetes jenis 2 kerana mereka tidak menyedarinya. Sekiranya tidak dirawat, kebas pada tangan boleh berkembang akibat kerosakan saraf yang berkaitan dengan diabetes.