Khasiat Makan Coklat Di Kalangan Warga Emas

Adakah anda suka makan coklat? Jika ya, jangan menghilangkan kebiasaan makan makanan kegemaran anda. Satu kajian menunjukkan bahawa makan coklat dapat meningkatkan kebolehan kognitif seperti mengingati, mempercepat pemprosesan visual dan membantu menghilangkan pelbagai jenis gangguan mental, terutama pada orang tua (warga emas).

Coklat yang diperbuat daripada biji koko kaya dengan flavanols, komponen semulajadi yang mempunyai kesan perlindungan pada saraf.

Penemuan mendapati bahawa orang tua yang kerap menggunakan flavanol koko mempunyai peningkatan keseluruhan dalam kognisi, fokus, kelajuan pemprosesan, dan mengingati.

"Kajian ini menunjukkan potensi flanavole koko untuk melindungi kognisi dalam populasi yang mudah terpengaruh," kata Valentina Socci dari University of L'Aquila di Itali.

Berdasarkan mekanisme asas, flavanol koko bermanfaat untuk kesihatan kardiovaskular dan dapat meningkatkan jumlah darah serebral di kawasan hippocampus otak, yang sangat berpengaruh pada sumber penuaan dan potensi degradasi memori akibat penuaan, "tambah Socci.

Di samping itu, koko juga mempunyai manfaat lain seperti membantu mengatasi penurunan ketepatan dalam kerja kerana kurang tidur tidur kronik atau pergeseran malam pada wanita.

Kajian yang diterbitkan dalam jurnal Frontiers in Nutrition, juga mendapati bahawa kesan koko agak panjang, dari lima hari hingga tiga bulan.

Khasiat Makan Coklat Di Kalangan Warga Emas
"Pengambilan coklat secara berkala memberikan kesan positif terhadap fungsi kognitif dari masa ke masa, walaupun terdapat kesan sampingan," jelas seorang penyelidik lain, Michele Ferrara.

Kesan sampingan adalah jumlah kalori yang tinggi, kehadiran bahan kimia lain seperti koko dan theobromine, dan bahan tambahan lain seperti gula dan susu.