Khasiat Dan Manfaat Daun Buluh Untuk Kesihatan Manusia

Buluh merupakan tumbuhan khas asli Asia. Tanaman ini mempunyai bentuk struktur pokok yang tinggi dengan banyak duri pada bahagian cawangan dan batangnya.

Buluh mempunyai tunas yang berfungsi untuk berkembang biak sendiri. Hampir semua bahagian pokok buluh boleh digunakan. Bahagian dari pohon daun buluh boleh digunakan untuk bahan rumah, perabot rumah tangga, kerajinan tangan, dan pelbagai jenis seni. Sementara tunas atau yang lebih sering disebut sebagai rebung boleh menjadi hidangan lazat dan kaya dengan kandungan pelbagai nutrisi.

Tapi tahukah anda bahawa daun buluh juga boleh memberi manfaat besar bagi manusia? Daun buluh bukan sekadar sampah yang menghiasi kebun buluh. Berikut adalah fakta mengenai manfaat daun buluh.

Manfaat Daun Buluh

Daun buluh yang kelihatan seperti tidak mempunyai manfaat ia boleh diproses untuk membantu dalam rawatan beberapa penyakit. daun buluh segar masih dapat dilihat dalam serat, antioksidan dan pelbagai sebatian yang tidak boleh ditemui di dalam tumbuhan lain. Walau bagaimanapun, pemprosesan daun buluh segar tidak boleh dilakukan secara manual. Pemprosesan buluh daun ke dalam minuman  sama seperti proses membuat teh. Jadi, di sini adalah manfaat daun buluh yang telah terbentuk dalam campuran atau teh.

Daun Buluh boleh mencegah radikal bebas

Daun buluh mempunyai sebatian antioksidan yang sangat lengkap. Di samping itu, ini sebatian antioksidan juga ditemui dengan vitamin dan mineral semula jadi dalam daun buluh. Pemprosesan buluh daun ke dalam teh ia juga membuat kesan sebatian antioksidan menjadi lebih kuat. Proses pembentukan  sebatian antioksidan sangat baik untuk menghindari radikal bebas penyebab kanser dalam badan.

Daun buluh untuk Mengekalkan Kesihatan

Teh daun buluh yang telah dibentuk menjadi teh juga tidak mengandungi kafein dan selamat apabila dicampur dengan bahan-bahan lain. Anda boleh menambah lemon, aroma melati atau daun pudina segar. Menyegarkan kesan teh daun buluh akan membuat tubuh segar dan hangat. Ramuan daun buluh kering boleh melawan angin dan kembung perut.

Daun Buluh Boleh Mengurangkan Tahap Gula

Teh daun buluh yang telah diproses dan melalui semua jenis prosedur pengeringan akan mengeluarkan bau yang sangat khas. Campuran teh digunakan yang akan diperolehi daripada buluh melati daun atau kemboja. Kandungan serat daun buluh terbukti sangat berkesan untuk menurunkan gula dalam darah. Di samping itu, serat juga sangat baik untuk menurunkan berat badan kerana ia akan membawa kepada kesan kenyang lebih lama.

Daun Buluh untuk Penjagaan Sistem Penghadaman

Masalah penghadaman boleh menyebabkan perut menjadi tidak selesa. Masalah ini biasanya termasuk kembung perut, gas berlebihan, sembelit atau cirit-birit. Ternyata daun buluh yang diperoses ke dalam teh boleh membentuk sebatian yang berfungsi untuk mengawal sistem penghadaman.

Minum teh dari daun buluh boleh membuat perut menjadi lebih selesa. Anda boleh minum ramuan ini sebelum makan daun buluh.

Daun Buluh untuk Detoksifikasi

Daun buluh mempunyai ciri-ciri anti-radang semulajadi dan juga menyokong proses detoksifikasi. Sebatian yang timbul dalam pemprosesan buluh ramuan daun boleh membantu badan dalam dimuatkan semua toksin dari peluh atau saluran rembesan badan. Kesan minum ramuan daun buluh adalah sangat berkesan untuk mengatasi masalah pernafasan dan juga gangguan hati.

Daun Buluh untuk Memperkukuhkan Rangkaian Kuku dan rambut

Daun buluh juga membantu badan untuk mengukuhkan rangkaian kuku dan rambut. Daun buluh mengandungi vitamin E dan sebatian antioksidan yang baik untuk mengekalkan tisu yang sihat di dalam badan. gabungan penggunaan daun buluh akan meningkatkan pertumbuhan tisu rambut baru yang lebih subur dan mengukuhkan lapisan kuku.

Mencegah Hipertensi

Daun buluh yang dibuat menjadi teh atau ramuan mempunyai kesan menenangkan. Ini akan membuat badan menjadi lebih segar. Di samping itu, daun buluh semulajadi mempunyai fungsi untuk menurunkan tekanan darah, mengawal sistem vaskular jantung dan juga mengekalkan saluran darah yang sihat.

Membantu Penjagaan Kulit

Daun buluh segar juga boleh menjadi bahan terbaik untuk merawat kulit. Ambil beberapa keping daun buluh segar menjadi sebati. Memberikan beberapa titik minyak zaitun atau madu dan digunakan sebagai topeng untuk membersihkan kulit. Gentian dan granul di atas daun buluh boleh menjadikan kulit anda lebih lembut. Ia juga tidak menyebabkan kerengsaan.

Bantuan Rawatan Luka

Isoorientin bahan yang terdapat dalam daun buluh segar mempunyai sistem yang sangat baik untuk membantu menyembuhkan luka dan penutupan luka dengan cara yang lebih cepat. Walaupun pemberian luka dengan daun buluh segar terlicin boleh menutup luka selama kira-kira 29 jam. Kajian ini telah dijalankan oleh pakar-pakar perubatan di China dan Jepun.

Melegakan Sakit Haid

Ketika haid maka biasanya wanita akan berasa tidak selesa terutama kerana sakit perut, sakit belakang, dan sakit tulang. Juga ditambah dengan penurunan dalam tahap hb supaya badan menjadi lemah. Untuk mengatasi masalah ini maka ia boleh menggunakan merebus daun buluh segar.

Anda boleh membuat campuran 5 helai daun buluh segar, kemudian basuh dengan teliti. Rebus empat cawan air dan meninggalkan sehingga satu cawan. Minum pada waktu malam sebelum tidur dan anda akan mengurangkan kesakitan haid.

Kata kunci carian kebaikan daun buluh

  • kegunaan daun buluh
  • kegunaan daun pokok buluh
  • khasiat daun buluh
  • khasiat daun buluh madu
  • khasiat daun pokok buluh