Kesan Yang berlaku Bila Kurang Makan Sayuran

Salah satu makanan yang tidak boleh dilepaskan setiap hari adalah sayur-sayuran. Banyak kajian menyebut sayur-sayuran mempunyai peranan penting untuk kesihatan anda.

Jika anda tidak suka sayur-sayuran, mula mengubah tabiat itu. Kerana, tanpa sayuran, anda akan mengalami beberapa kesan yang kurang baik pada keadaan kesihatan seperti berikut.

1. Sentiasa lapar

Terlalu banyak daging yang diproses boleh menyebabkan kekurangan mikronutrien dan membuat anda lapar dengan mudah. Sementara itu, makan sayuran boleh memeberikan kenyang lagi. Sudah tentu, ini adalah berita baik untuk anda yang berdiet.

2. Cepat letih

Sayuran menyediakan fitokimia dan antioksidan, bersama dengan kompleks vitamin B. Sekiranya kekurangan dapat menyebabkan kebingungan otak yang berakhir dengan keletihan mental. Daripada kopi, sayur-sayuran membuktikan untuk memberi anda tenaga semulajadi untuk aktiviti harian.
Kesan Yang berlaku Bila Kurang Makan Sayuran

3. Kesakitan yang kerap

Ya, sistem imun anda diperkuat dengan vitamin dan mineral dalam sayuran. Tanpa itu, anda pasti akan mendapat sakit lebih kerap. Buka makan sayur-sayuran seperti brokoli dan cendawan untuk menjaga sistem imun anda.

4. Lebih banyak pengambilan vitamin

Daripada mengambil vitamin, anda perlu makan sayur-sayuran secara keseluruhan. Selain lebih cekap, sayur-sayuran memberikan lebih banyak faedah.

5. Mempunyai masalah kulit

Kulit jerawat atau bengkak adalah tanda yang jelas bahawa anda kurang pengambilan sayur-sayuran. Sayuran tertentu seperti bayam, timun, alpukat, ubi keledek dan lada dapat melindungi kulit anda dari radikal bebas dan toksin.