Kesan Terlalu Banyak Makan

Beberapa saat dalam kehidupan, seperti hari jadi atau sambutan, kadang-kadang membuat pengambilan makanan tidak terkawal.

Pelbagai makanan lazat yang menggoda mata ke dalam mulut tidak boleh dihadkan. Berikut adalah beberapa kesan yang berlaku selepas anda makan terlalu banyak.

1. Kembung Perut

Makanan yang masuk terlalu banyak ke dalam perut menjadikan perut berasa kembung kerana makanan berlebihan menekan abdomen yang mempunyai keupayaan terhad sehingga bahagian menjadi tidak selesa.

2. Sendawa dan Cegukan

Apabila makan makanan yang baik, orang sering makan secara tergesa-gesa supaya lebih banyak udara ditelan. Akibatnya, anda akan sering berasa bingung. Di samping itu, minuman berkarbonat juga boleh mencetuskan dua perkara yang tidak selesa ini.

3. Sesak nafas

Perut yang diperbesarkan boleh menekan paru-paru yang menyebabkan sesak nafas. Malah, anda boleh dilihat terengah-engah kerana jumlah makanan yang masuk.

4. Berasa Terbakar

Mengisi perut dengan makanan menjadikan injap di antara saluran makanan ke perut ditutup. Ia menyimpan makanan yang mengalir ke arah yang bertentangan menyebabkan sensasi terbakar di kawasan dada.

5. Membuat mengantuk

Kesan Terlalu Banyak Makan
Terlalu banyak makan membuat mengantuk. Mengapa? Ini kerana usus bekerja keras untuk mencerna makanan yang berlebihan dan darah dialihkan dari otak untuk membantu proses tersebut. Mengurangkan aliran darah menjadikan kesukaran berebut untuk terus terjaga.

Di samping itu, makanan menjejaskan pengeluaran melatonin, hormon yang membantu tidur dengan cepat. Makanan yang tinggi dalam gula dan karbohidrat meningkatkan gula darah supaya tubuh merembeskan insulin yang berlebihan yang mempunyai kesan menenangkan.

6. Berat Badan


Ini adalah kesan yang paling ketara apabila berlebihan apabila sering dilakukan, yang boleh menyebabkan obesiti. Obesiti sendiri boleh mencetuskan pelbagai penyakit seperti kencing manis, penyakit jantung, hipertensi, dan strok. Secara mental, obesiti dapat menurunkan keyakinan.