Kesan Telefon Bimbit Pada Kesihatan Badan Kita

Anda mungkin pernah mendengar bahawa memandang terlalu kerap di skrin telefon mempengaruhi postur anda. Kesannya sama seperti jika leher anda diduduki oleh anak berusia lapan tahun. Di samping itu, selalunya melihat skrin telefon membuat mata tegang dan berisiko terkena gangguan penglihatan mata.

Telefon ini juga mengganggu tidur dengan pendedahan cahaya dari skrin yang mengubah irama sirkadian tubuh sehingga meningkatkan risiko diabetes, kanser, dan obesiti. Kesan tidur lebih teruk jika anda menggunakan telefon pada waktu malam. Telefon bimbit mengurangkan pengeluaran melatonin, bahan yang membantu tidur nyenyak.

Mengurangkan penggunaan telefon bimbit tidak mudah. Melancarkan laman Glamour, Khamis (6/16/2016), bermain permainan di telefon menyebabkan otak mengeluarkan dopamin yang memberi kesan kepada ketagihan nikotin yang sama. Dan apabila anda menggunakan telefon bimbit, aktiviti otak dikaitkan dengan kesan buruk yang dapat menyebabkan candu.

Kesan Telefon Bimbit Pada Kesihatan Badan Kita
Satu kajian terbaru dari Pew mendapati 93 peratus individu berusia 18 hingga 29 menggunakan telefon bimbit untuk mengatasi kebosanan. 47 peratus lain menggunakan telefon bimbit untuk mengelakkan interaksi dengan mereka di sekeliling mereka.

Tetapi tidak semua kajian menunjukkan kesan negatif telefon bimbit. Satu lagi kajian Pew mendapati 52 peratus rakyat Amerika menggunakan telefon bimbit mereka untuk mencari maklumat kesihatan dan perubatan.

Melihat hasil kajian ini, tidak ada yang salah jika kita mulakan dengan bijak apabila menggunakan telefon.

Kata Kunci carian

  • kesan telefon bimbit karangan spm
  • kesan telefon bimbit kepada kesihatan
  • kesan telefon bimbit pada kesihatan
  • kesan telefon bimbit terhadap kesihatan
  • kesan telefon bimbit terhadap pelajar