Kesan Sampingan Suntikan Kolagen

Ramai orang yang bimbang dengan penampilannya tidak lagi menarik dengan bertambahnya usia. Kulit kendur, kedut, bintik hitam, adalah lambang kebanyakan wanita yang ditakuti. Ini berlaku kerana menurunkan pengeluaran kolagen dalam badan apabila memasuki usia 30 tahun.

Hampir semua wanita mahu kelihatan muda dan mencari cara untuk meningkatkan pengeluaran kolagen dalam badan mereka. Kaedah umum adalah suntikan kolagen.

Walaupun suntikan kolagen menawarkan banyak manfaat, tidak semua wanita merasakannya. Tidak sedikit orang yang merasakan kesan sampingan suntikan kolagen. Apakah kesan sampingan?

1. Reaksi Alahan

Kemerahan, bengkak, lebam, dan gatal boleh berlaku di kulit. Biasanya alergi ini muncul apabila bahan yang digunakan berasal dari tisu kulit lembu. Pengisi kolagen dari tisu haiwan adalah salah satu pemicu alahan kulit muka. Oleh itu, doktor yang baik biasanya melakukan ujian alahan terlebih dahulu dengan menyuntik sejumlah kecil pengisi kolagen ke dalam lengan bawah. Sekiranya gejala di atas muncul, anda tidak serasi dengan kaedah ini.

2. jangkitan bakteria

Kemungkinan jangkitan adalah sangat kecil, tetapi jangkitan bakteria boleh berlaku untuk semua rawatan perubatan pembedahan atau bukan pembedahan. Jangkitan bakteria boleh berlaku apabila peralatan yang digunakan tidak steril atau dilakukan oleh kakitangan profesional. Akibatnya, kuman akan memasuki badan melalui suntikan.

3. Warna kulit yang tidak sekata

Ada kemungkinan bahawa tidak semua bahagian kulit menerima kolagen melalui suntikan. Biasanya berlaku pada lipatan kulit.

4. Parut (keloid)

Sekiranya kulit tidak sepadan dengan kaedah suntikan kolagen akan menyebabkan perubahan kulit pada kontur dan tisu parut muncul. Ia juga boleh berlaku secara tidak sengaja apabila menyuntikkan kolagen ke kawasan yang tidak diingini, mengakibatkan pengisi kolagen meresap dan menyebabkan kulit menjadi parut.

5. Overdos

Kesan Sampingan Suntikan Kolagen
Suntikan kolagen perlu dilakukan oleh doktor yang berpengalaman. Jika tidak, kes overdos mungkin berlaku. Sekiranya dos kolagen terlalu banyak disuntik, akan menyebabkan kesan sampingan seperti sakit kepala, sakit perut, mual, insomnia, cirit-birit, kembung perut, malah batu ginjal.

Di samping itu, kaedah suntikan kolagen tidak disyorkan untuk wanita hamil, menyusu, dan penyakit autoimun. Bagi wanita hamil dan menyusu, suntikan kolagen mempunyai potensi untuk menyebabkan komplikasi semasa kehamilan atau kandungan susu ibu yang diminum oleh bayi. Begitu juga, pesakit dengan penyakit autoimun, tidak digalakkan kerana dalam sesetengah kes suntikan kolagen akan mencetuskan kekambuhan penyakit autoimun.

Melihat kesan sampingan yang mungkin timbul akibat suntikan kolagen, anda harus mempertimbangkan dengan teliti sebelum menjalani prosedur.

Jika anda masih ingin mempunyai kulit yang kukuh dan sihat, anda boleh mencuba cara yang lebih semula jadi dan selamat. Salah satunya adalah dengan memakan nutrisi kecantikan. Tetapi tidak semua nutrien kecantikan mempunyai manfaat yang sama, anda mesti bijak dan berhati-hati dalam memilih pemakanan kecantikan yang betul.