Kesan Protein Berlebihan dalam badan

Protein adalah nutrien penting bagi tubuh yang berguna sebagai sumber tenaga, berfungsi sebagai neurotransmitter dan pembawa oksigen dalam darah (hemoglobin).

Kecukupan protein untuk badan (45-55 gram sehari) boleh dipenuhi dengan memakan daging, ikan, telur, serangga (makanan yang boleh dimakan), susu, biji dan kacang, produk soy, ekstrak ragi dan banyak sumber protein lain.

Tidak sedikit orang yang memilih pengambilan protein yang tinggi dan mengurangkan lemak dan karbohidrat untuk mengurangkan berat badan. Pada dasarnya, diet ini berkesan untuk penurunan berat badan, tetapi tidak disyorkan dalam jangka panjang.

Disebutkan dari halaman Life Hack, berikut adalah kesan sampingan negatif apabila badan berlebihan protein.

1. Berat badan

Satu tanda yang paling mudah dilihat dan dikenali adalah berat badannya melambung. Mendapat banyak pengambilan protein dengan jumlah yang besar boleh jadi baik dan sebaliknya. Jika anda ingin membina otot dan meningkatkan berat badan untuk melakukan itu, peningkatan pengambilan protein dapat membantu.

2. Masalah buah pinggang

Fungsi buah pinggang sebagai penapis sepanjang toksin yang dihasilkan dari makanan.
Jika anda makan banyak makanan dalam satu jenis, bermakna anda secara tidak sengaja mengarahkan buah pinggang anda bekerja lebih keras untuk menapis toksin di dalamnya. Kita dinasihatkan supaya memakan pelbagai jenis makanan.

3. Dehidrasi

Apabila buah pinggang anda menjalani proses pengurusan racun, satu produk yang dilepaskan ialah urea nitrogen darah. Sebaliknya, badan anda mesti menggunakan lebih banyak air untuk mengeluarkan bahan berbahaya. Ini boleh menyebabkan dehidrasi serius jika pengambilan air minuman kita kurang.

4. Kalsium tulang terkikis

Asid yang dilepaskan setiap kali anda mengambil protein adalah sukar untuk dicerna tanpa kalsium.
Ia telah ditunjukkan dalam banyak kajian bahawa orang yang menggunakan lebih banyak protein daripada yang diperlukan untuk mempunyai tulang yang lebih lemah.

5. Masalah jantung

Diet protein tinggi lebih disukai oleh ramai orang kerana mereka fikir mereka boleh bebas dari pengambilan protein haiwan. Walau bagaimanapun, protein yang berasal dari daging merah mengandungi lemak tepu adalah musuh jantung dan saluran darah yang sihat.

6. Kurangkan ketosis

Kesan Protein Berlebihan dalam badan
Ketosis adalah keadaan hati manusia yang menghasilkan keton untuk digunakan sebagai bahan api atau tenaga yang digunakan di seluruh badan, terutama otak. Ketosis berlaku apabila badan tidak mempunyai karbohidrat (glukosa) sebagai sumber makanan yang akan diproses menjadi tenaga.

Apabila diet, kebanyakan orang akan mengurangkan karbohidrat dan menggantikannya dengan makanan protein. Tetapi sebenarnya ini sangat memudaratkan. Sebenarnya sihat jika kita mengambil karbohidrat kompleks dan lemak sihat.

7. Gout

Banyak makanan yang mengandungi protein berasaskan haiwan boleh meningkatkan risiko gout. Ini kerana protein berasaskan haiwan mempunyai kandungan purine yang tinggi, yang menyebabkan asid purin yang tinggi.