Kesan Obesiti Boleh Cetuskan Sakit Kepala (Migrain)

Satu kajian yang diterbitkan dalam jurnal Neurology mendapati bahawa orang yang berlebihan berat badan atau obes mempunyai risiko lebih tinggi untuk mengalami migrain atau sakit kepala.

Dalam meta-analisis, penyelidik melihat tinjauan kumpulan yang menunjukkan indeks jisim badan dan migrain dari 12 kajian melibatkan kira-kira 289,000 peserta.

"Lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk melihat apakah usaha untuk membantu orang kehilangan atau meningkatkan berat badan dapat mengurangkan risiko migran," kata pemimpin kajian B. Lee Peterlin dalam pembebasan.

Para penyelidik mendapati bahawa orang gemuk adalah 27 peratus lebih mungkin mengalami migrain daripada mereka yang mempunyai berat badan normal dan mereka yang berlebihan berat badan juga mempunyai kecenderungan yang lebih besar, iaitu 13 peratus.

Walau bagaimanapun, ini tidak bermakna berat badan berlebihan atau terlalu tipis menyebabkan migrain.

"Tidak jelas bagaimana komposisi tubuh boleh membawa kepada migrain. Tisu adiposa atau tisu lemak merembeskan pelbagai molekul yang boleh memainkan peranan, termasuk mencetuskan migrain," kata Peterline.

Bagaimanapun, katanya, terdapat kemungkinan faktor lain seperti perubahan dalam aktiviti fizikal, dadah, atau keadaan seperti kemurungan yang menjejaskan hubungan antara migrain dan komposisi badan.

Migrain adalah salah satu gangguan kepala yang paling biasa yang berlaku semasa baligh dan lebih biasa pada wanita akibat pengaruh hormon.

Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), ciri migrain adalah sakit sampingan dan berlangsung selama berjam-jam hingga hari. Pada amnya, gangguan ini diremehkan, tidak sedarkan diri, dan tidak dirawat.