Kesan Menahan (Tidak Membuang) Air Besar

Ramai orang sering melawan pergerakan usus, terutama pada waktu pagi. Tidak jarang, kebanyakan anda lebih suka mempertahankan pergerakan usus dan bukannya mengeluarkan kotoran di pejabat atau di luar rumah.

Sebabnya mudah, kerana ia tidak selesa dan tidak digunakan untuk membuang air besar daripada di rumah sahaja. Malah, menahan pergerakan usus boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda.

Menurut Doktor Perubatan Dalaman Lenox Hill, New York, Keri Peterson, menahan pergerakan usus boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan anda. Walau bagaimanapun, ia berlaku jika anda dapat menahan keinginan untuk membuang air besar.

Salah satu kesan pergerakan usus yang terlalu kerap adalah sembelit. Semakin lama kotoran berada di kolon anda, ia akan menjadi lebih sukar untuk keluar, dan anda akan berasa tidak selesa di perut dan juga pendarahan rektum apabila anda memaksanya keluar.

Dari masa ke masa, keadaan boleh mencetuskan buasir atau retak pada tisu rektum anda. Apabila ini berlaku, anda akan berasa tidak selesa semasa duduk, rasa sakit di rektum menjadi pendarahan. Rawatan buasir boleh dilakukan dari penggunaan krim ubat penahan sakit sehingga operasi jika buasir semakin parah, seperti yang dipetik dari Womenshealthmag, Isnin (31/10/2016).

Anda boleh digunakan untuk membuang air pada waktu pagi selepas bangun atau sebelum berlepas untuk bekerja. Satu cara yang boleh mencetuskan pergerakan usus pada waktu pagi adalah dengan melakukan sukan.

Di samping itu, cubalah untuk makan malam dengan makanan kaya serat, jadi pada waktu pagi usus anda dapat mengeluarkan kotoran dengan segera selepas bangun atau minum segelas air.

Kata Kunci Carian

  • kesan menahan air besar
  • kesan tahan buang air besar
  • kesan tak buang air besar
  • kesan tidak buang air besar
  • kesan tidak membuang air besar