Kesan Kurang TIdur Pada Kecantikan Kulit

Kurang tidur sering dialami oleh kebanyakan orang. Terdapat begitu banyak tabiat yang menjadikannya sukar untuk tidur pada waktu malam.

Kurang tidur Damapak yang dirasakan secara langsung yang tidak sesuai untuk menjalani aktiviti esok. Bukan itu sahaja, kekurangan tidur juga mempunyai kesan pada kulit.

1. Lingkaran mata yang gelap

Kesan yang paling ketara terhadap kekurangan tidur pada kulit ialah lingkaran hitam yang muncul di mata. Masalah ini sebenarnya boleh dihapuskan tanpa penjagaan khas atau alat kecantikan dengan mendapat rehat yang cukup. Di samping itu, kesan sampingan kurang tidur adalah mata menjadi bengkak.

2. Jerawat

Kesan lain dari kekurangan tidur di muka menyebabkan jerawat. Pakar-pakar kecantikan mengesyorkan, sekurang-kurangnya masa tidur yang diperlukan untuk mengelakkan jerawat pada badan yang berusia tujuh jam setiap malam.

3. Keriput

Anda masih muda tetapi telah mula muncul kedutan di muka? Boleh jadi ini kerana kurang tidur. Oleh itu, badan tidak mempunyai cukup masa untuk menjalani proses detoksifikasi.

4. Kulit kusam

Kesan Kurang TIdur Pada Kecantikan Kulit
Rehat yang tenang pada waktu malam adalah salah satu cara yang berkesan untuk menjaga kulit segar. Jika kurang tidur akan menyebabkan kulit kusam.

Selain kulit, kekurangan tidur juga merupakan penyebab masalah lain, iaitu rambut mudah gugur.

Oleh itu, masalah yang sering dihadapi oleh kebanyakan orang tidak semestinya disebabkan penggunaan produk penjagaan rambut yang salah atau tidak sesuai.

Bukan itu sahaja, kekurangan tidur juga menyebabkan masalah berat badan. Itu kerana metabolisme badan tidak berfungsi dengan baik.