Kesan Kesan Pengambilang Kopi Berlebih

Selain menhilangkan rasa mengantuk, kopi mempunyai banyak manfaat kesihatan jika digunakan dalam jumlah yang munasabah. Walau bagaimanapun, perkara-perkara negatif juga boleh berlaku jika anda menggunakannya secara berlebihan. Terdapat 7 gangguan kesihatan yang terdedah jika anda mengambil terlalu banyak kopi.
1. Maag
Kopi mengandungi kafein dan asid tertentu yang boleh mengganggu perut dan lapisan usus kecil. Secara amnya, orang yang mengalami masalah penghadaman dan ulser dinasihatkan untuk mengelakkan penggunaan kopi.

2. Asid perut meningkat

Refluks asid atau Heartburn adalah gejala utama GERD atau asid gastrik. Sensasi pembakaran selalunya berlaku selepas makan makanan yang mencetuskan kenaikan asid perut.

3. Peningkatan Tekanan Darah

Orang yang mengambil kopi berlebihan dan kafein menunjukkan peningkatan drastik dalam darah mereka dan paras gula darah. Untuk mengelakkan komplikasi ini, pastikan anda mengambil kopi pada jumlah yang munasabah.

4. Inkontinensia Urin

Pernahkah anda mengeluarkan air kencing apabila bersin atau tertawa? Jika ya, anda mengalami inkontinensia kencing. Inkontinensia adalah keadaan di mana tubuh gagal mengawal pundi kencing.

Satu kajian yang menyebutkan Boldsky menunjukkan, 70 peratus wanita yang mengambil kafein berlebihan mengalami gangguan ini.
Kesan Pengambilang Kopi Berlebih

5. Masalah pencernaan

Mereka yang sering meminum minuman berkafein sering mengadu gangguan pencernaan dan perut. Pastikan anda sudah makan sesuatu sebelum minum kopi.

6. Sakit kepala

Kopi yang berlebihan boleh memicu sakit kepala. Dan migrain.

7. Gatal-gatal dan kesakitan

Sesetengah orang yang sensitif terhadap molekul kafein berisiko reaksi alahan seperti gatal-gatal dan kesakitan.