Kesan Kesan Obesiti Terhadap Kesihatan

Menurut data Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), lebih daripada 36 peratus rakyat Amerika dianggap gemuk. Sebagai gaya hidup yang lebih moden, bilangan orang gemuk meningkat dari masa ke masa. Ini adalah kebimbangan, memandangkan obesiti mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan. Apa-apa sahaja? Berikut adalah ringkasan di laman web ABCNews.

1. Kanser

Institut Kanser Kebangsaan menganggarkan, obesiti menyumbang kepada 34 kes kanser baru pada lelaki, dan 50 ribu wanita. Tetapi jika setiap orang dewasa boleh mengurangkan 1 hingga 2.5 mata indeks jisim badan, ia boleh mengurangkan 100 kes kanser sekitar.

2. Migrain

Penyelidik di Johns Hopkins meninjau kira-kira 4,000 orang untuk mengetahui sama ada BMI mempengaruhi migrain. Hasilnya, 81 peratus daripada mereka yang gemuk telah mengalami migrain. Dalam masa sebulan, sekurang-kurangnya orang gemuk mengalami migrain sehingga 14 kali. Wanita gemuk berumur lebih 50 tahun mengalami migrain yang paling teruk.

3. Tidak subur

Wanita gemuk lebih sukar untuk hamil. Kajian di India mendapati bahawa lebih daripada 300 wanita gemuk, 90 peratus daripada mereka mengalami penyakit ovarium polikistik yang berkaitan dengan kemandulan. Obesiti adalah keadaan keradangan, dan ia dapat mengurangkan kesuburan. Ia juga mungkin disebabkan perubahan hormon yang dihasilkan oleh tisu lemak.

4. Penghantaran awal

Satu kajian dalam Journal of the American Medical Association mendapati bahawa wanita gemuk dengan BMI di atas 35 meningkatkan kemungkinan penghantaran prematur. Mereka berspekulasi, terlalu banyak lemak menjadikan rahim dan membran serviks meradang dan lemah.

5. Gangguan tidur

Kajian American Foundation Foundation mendapati bahwa sekitar 80 persen orang di sana menderita gangguan tidur. Kurang tidur boleh menyebabkan pelbagai penyakit, seperti diabetes, penyakit jantung, dan lain-lain.

Dan sebaliknya, tidur malam kurang dari lima jam boleh menyebabkan kenaikan berat badan sebanyak 15 peratus berbanding mereka yang tidur tujuh jam.

Kesan Kesan Obesiti Terhadap Kesihatan
Salah satu gangguan tidur yang dialami oleh orang gemuk ialah apnea tidur, keadaan di mana seseorang berhenti bernafas semasa tidur, kerana lemak di sekeliling leher tertekan dan menutup tisu yang merupakan cara untuk udara ketika seseorang jatuh.

Ia mengurangkan kualiti tidur. Kerana, pengurangan oksigen dalam darah, menjadikan jantung lebih kuat.

6. Mengalami penganiayaan

Satu kajian di Yale mendapati bahawa orang yang mempunyai obesiti terdedah kepada buli. Ia meningkatkan perasaan rendah diri, kemurungan, dan meningkatkan keinginan membunuh diri.

Lebih buruk lagi, pelaku adalah orang terdekat. Lebih daripada 40 peratus kanak-kanak yang dirawat dengan berat badan berlebihan mengakui bahawa mereka mendapat penghinaan dan penganiayaan daripada ahli keluarga," kata pemimpin kajian Rebecca Puhl.

Semenetara untuk wanita gemuk, 72 peratus mengakui bahawa mereka juga mendapat penghinaan terhadap anggota keluarga.