Kesan Kekurangan Minum Air Putih

Air menduduki 70 peratus ruang di dalam tubuh manusia. Boleh dibayangkan, jika seseorang kurang pengambilan air di tubuhnya. Di sini, masalah kesihatan yang boleh dialami semasa anda kurang pengambilan air.

1. Kekurangan tenaga

Air membantu otak seseorang tetap fokus. Kurangnya pengambilan air di dalam badan menyebabkan dehidrasi ringan dan teruk. Pada dehidrasi yang ringan, kesannya adalah lesu dan kekurangan keseronokan. Pada tahap yang lebih teruk, seseorang mungkin kehilangan kesedaran.

2. Sakit kepala

Kurang pengambilan air hanya menghalang laluan oksigen ke otak. Ini menyebabkan sakit kepala.

3. Kekacauan jantung yang tidak normal

Pernahkah anda berasa goyah apabila pengambilan air anda berkurang? Pastikan minum air yang mencukupi setiap hari.

4. Imuniti lemah

Jumlah air juga menentukan kualiti imun badan seseorang. Apabila sistem imun menjadi lemah, maka badan akan sukar untuk menerima nutrien daripada makanan.

5. Fungsi buah pinggang menjadi lemah

Kurang pengambilan air berat pada prestasi buah pinggang. Oleh itu, darah akan menjadi tebal sehingga tugas buah pinggang semakin berat. Jika dibiarkan dalam masa yang lama, buah pinggang akan rosak.
Kesan Kekurangan Minum Air Putih

6. Kehilangan jisim otot

Air membantu mengurangkan lemak dalam tisu otot. Kurangnya penggunaan air mencetuskan lebih banyak lagi simpanan lemak. Jika ia cukup lama, deposit lemak ini akan menghilangkan jisim otot dalam badan anda.

7. Tiba-tiba kematian

Dalam kes-kes tertentu, kekurangan pengambilan air menyebabkan kegagalan organ yang mencetuskan kematian mendadak.