Kesan kekurangan magnesium dalam badan

Magnesium atau besi mempunyai peranan penting kepada 300 reaksi kimia yang menjadikan fungsi tubuh dengan betul.

Adalah sukar bagi seseorang untuk menyedari bahawa mereka tidak mempunyai magnesium atau tidak kerana gejala-gejala itu sangat tidak jelas.

Masalahnya, gejala seperti sesak nafas, keletihan, dan hilang selera makan boleh dikaitkan dengan masalah kesihatan lain, bukan hanya mengenai kekurangan magnesium.

Cara terbaik untuk memastikan anda mendapat cukup magnesium adalah makan banyak makanan berkhasiat termasuk bijirin, kacang-kacangan, kacang-kacangan, dan sayur-sayuran berdaun hijau.

Tidak perlu takut pengambilan magnesium yang berlebihan daripada penggunaan makanan semula jadi. Lelaki dan wanita berumur 19 hingga 30 tahun memerlukan kira-kira 10 mg magnesium sehari. Wanita hamil memerlukan magnesium sehingga 40 mg setiap hari.

Perlu diberi perhatian jika anda mengambil makanan tambahan untuk meningkatkan pengambilan magnesium. Kesan sampingan lebihan magnesium menyebabkan cirit-birit, sesak nafas, dan kekejangan perut. Walaupun kekurangan magnesium boleh menyebabkan 4 syarat berikut

1. Peningkatan tekanan darah

Diet rendah magnesium boleh menyebabkan hipertensi atau tekanan darah tinggi. Sayangnya, suplemen tidak selalu dapat mengatasinya. Magnesium boleh mempengaruhi beberapa reaksi kimia dalam badan yang bertanggungjawab untuk mengawal tekanan darah. Seperti misalnya dengan mengawal paras kalium dan kalsium, mineral utama yang mengawal tekanan darah, di dalam sel badan.

2. Rasa gembira

Kekurangan magnesium yang melampau boleh membuat anda merasa mati rasa, kesemutan (kesemutan), mengalami kekejangan otot. Coates berkata, magnesium juga memainkan peranan dalam fungsi otot dan saraf.

3. Berisiko tinggi osteoporosis

Kesan kekurangan magnesium dalam badan
Mendapatkan pengambilan cukup magnesium bermakna anda mempunyai tulang pepejal, mengelakkan patah tulang dan osteoporosis. Ini masuk akal kerana 60 peratus daripada magnesium badan disimpan dalam tulang.

Penyelidik menunjukkan bahawa beberapa tikus yang diuji di makmal mempunyai tulang rapuh dan perkembangan tulang yang tidak sempurna kerana kekurangan magnesium.

4. Sakit kepala yang kerap

Terdapat beberapa bukti bahawa orang yang menderita sakit kepala sering disebabkan oleh kekurangan pengambilan magnesium. Alasannya, kekurangan magnesium boleh mempengaruhi kimia otak dan mencetuskan aktiviti otak yang membawa kepada migrain.