Kesan Jangkitan Saluran Kencing Semasa Mengandung

Jangkitan saluran kencing berlaku pada kira-kira 10 peratus daripada semua wanita hamil. Secara amnya Jangkitan ini tidak menimbulkan bahaya kepada janin yang sedang membangun. Walau bagaimanapun, jika tidak dirawat jangkitan saluran kencing boleh menjadi jangkitan ginjal yang berpotensi mengancam nyawa ibu dan bayi.

Apakah jangkitan saluran kencing?
Sistem saluran kencing termasuk uretra, pundi kencing, ureter dan buah pinggang. Jangkitan berlaku apabila bakteria memasuki sistem dan berkembang. Kebanyakan jangkitan ini tidak serius jika dirawat dengan segera.

Sekiranya tidak dirawat, JANGKITAN SALURAN KENCING boleh merebak ke buah pinggang dan menyebabkan pelbagai komplikasi seperti jangkitan dalam aliran darah yang cepat merebak ke organ lain (sepsis), radang paru-paru, berat kelahiran yang rendah dan tenaga kerja preterm.

Seks adalah penyebab utama JANGKITAN SALURAN KENCING. Ini kerana bakteria usus dan vagina masuk ke dalam uretra semasa foreplay dan seks.

Sebab-sebab lain infeksi saluran kencing ialah kencing itu sendiri kencing, kerana kuman air kencing jelas dari pundi kencing dan uretra serta gangguan kencing kronik seperti kencing manis.

Perlu diingat bahawa kehamilan bukan punca JANGKITAN SALURAN KENCING. Walau bagaimanapun, perubahan fizikal yang berlaku semasa mengandung boleh membuat anda lebih mudah terdedah kepada jangkitan.

Perubahan hormon semasa hamil mewujudkan persekitaran yang ideal untuk bakteria yang menyebabkan JANGKITAN SALURAN KENCING berkembang. Meningkatkan hormon progesteron menyebabkan otot-otot yang menyusun uretra, membolehkan bakteria muncul di pundi kencing dan buah pinggang.

Rahim yang diperbesarkan cenderung menjadikan anda mampu menahan urin supaya air kencing dikumpulkan dan bakteria boleh melipatgandakan mudah.

Sesetengah wanita hamil tidak mengalami gejala JANGKITAN SALURAN KENCING sama sekali. Ini sering dipanggil JANGKITAN SALURAN KENCING tanpa gejala.

Kesan Jangkitan Saluran Kencing Semasa Mengandung
Sekiranya anda hamil dan mengalami gejala berikut, anda perlu segera memeriksa dengan doktor anda untuk ujian darah.
  • Dorongan untuk membuang air kecil dengan cepat dan tiba-tiba.
  • Kesakitan atau rasa terbakar semasa kencing.
  • Bau busuk atau air kencing mendung.
  • Mandi air kencing.
  • Kesakitan atau kesakitan di kawasan tulang kemaluan.