Kesan Jangkita Virus Zika Kepada Bayi

Pada masa kebelakangan ini, dunia kesihatan, terutamanya obstetrik, telah digegarkan oleh isu jangkitan virus zika.

Virus Zika pernah menjadi wabak di Afrika, Asia Tenggara dan Kepulauan Pasifik, sebelum akhirnya muncul semula di Brazil dan Colombia menjelang 2015. Pada bulan Mei 2015, Pertubuhan Kesihatan Pan American (PAHO) menubuhkan zika jangkitan pada kehamilan sebagai kecemasan kebangsaan dalam kesihatan.

Sebagai negara tropika, Negara seperti malaisia dan Indonesia mesti tetap waspada kerana penyakit itu ditularkan melalui virus dengan vektor nyamuk. Sama seperti jangkitan virus secara umum, jangkitan virus zika menyebabkan gejala utama demam tinggi secara tiba-tiba. Bagaimanapun, jika dibandingkan dengan demam Denggi, maka gejala klinikal menyebabkan lebih ringan.

Gejala klinikal jangkitan zika adalah demam, ruam pada kulit, sakit sendi, keradangan lapisan mata, sakit kepala, dan sakit otot. Gejala berlaku hanya beberapa hari, jarang berlalu dari satu minggu, dan kemudian hilang dengan sendirinya. Ini kerana corak mengehadkan diri adalah pantas.

Jangkitan mengehadkan diri adalah penyakit yang umumnya boleh sembuh dengan sendirinya. Itulah sebabnya, ramai orang berfikir bahawa mereka hanya mempunyai selesema biasa. Pesakit sangat jarang mengalami gejala klinikal yang teruk untuk memerlukan kemasukan ke hospital, atau kematian.

Walau bagaimanapun, pada wanita hamil ia menjadi berbeza. Walaupun kesan klinikal adalah ringan untuk ibu, untuk janin kesannya sangat membawa maut. Antara lain menyebabkan kerosakan kepada tisu asas otak (parenchyma otak), serta ketidakstabilan struktur tulang kepala (microsefal), yang akan dialami seumur hidup oleh janin yang dijangkiti.

Virulence (penyakit virus) dilaporkan mempunyai kadar yang agak tinggi sebanyak 20 peratus, yang bermakna dalam 5 wanita hamil yang terdedah kepada sumber jangkitan, salah satunya akan dijangkiti oleh janin.

Microcephaly adalah keadaan di mana saiz kepala janin adalah lebih kecil daripada 2.5 peratus saiz terkecil kepala janin mengikut sains kehamilan, kerana otak janin tidak berkembang sebagaimana mestinya, jadi pertumbuhan dan perkembangan kepala dan Organ-organ lain dihalang. Keadaan ini boleh dilihat melalui pemeriksaan ultrasound.

Kelainan pada janin mungkin:
  1. Penetapan kalsium di otak (kalsifikasi kelahiran) di parenchyma otak, serta kawasan paraventricular.
  2. Kerosakan kepada vermis cerebellum (bahagian otak yang membentuk seperti cacing, adalah antara bahagian otak kecil)
  3. Dosgenesis korpus kalosum (satu set gentian saraf yang luas dan rata lebih 10 sentimeter Di bawah korteks)
  4. Fissura Interhemisfer (antara bahagian otak), boleh menjadi sangat luas, disebabkan oleh artrophy (pengurangan atau pengecutan tisu otot atau tisu saraf) otak.
  5. Ventrikulomegali (pelebaran sistem otak ventrikel tanpa sebarang perubahan tidak normal dalam diameter biparietal).
  6. Kerosakan Thalamus (struktur simetri di otak, terletak di antara korteks serebrum dan otak Tengah).
  7. Kerosakan pada batang otak dan pons (batang otak, terletak di antara otak tengah dan otak bawah), di hadapan cerebellum.
  8. Kerosakan mata: kalsifikasi, katarak, saiz kecil, dan ciri-ciri lain yang tidak normal.
Penghantaran zika juga boleh berlaku melalui hubungan seksual. Ini disokong oleh kajian yang menunjukkan bahawa virus zika mampu membiak dalam cecair simen lelaki antara 2 hingga 10 minggu selepas fasa klinikal selesai.

Satu kes telah dilaporkan oleh Dallas City Health Service, Amerika Syarikat ketika seorang ahli biologi yang baru saja kembali dari zon wabak infeksi Afrika telah melakukan hubungan seks dengan istrinya, kemudian beberapa saat kemudian istrinya menunjukkan gejala klinis dari jangkitan zika.

Dengan bukti berasaskan, CDC (Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit) mengesyorkan lelaki yang kembali dari negara-negara dengan zina wabak untuk melakukan ujian darah. Apabila keputusannya positif, adalah disyorkan untuk menggunakan kondom apabila melakukan hubungan seks.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sejajar dengan CDC pada 5 Februari, mengatakan bahawa terdapat hubungan antara jangkitan zika dalam kehamilan dan jangkitan microcephaly. Oleh itu, pengesanan jangkitan zi serta langkah-langkah pencegahan diperlukan untuk mengurangkan penyebaran yang meluas dan pantas untuk menindas kadar kenaikan kejadian microcephaly.

Kesan Jangkita Virus Zika Kepada Bayi
Sehingga kini tidak ada tindakan terapeutik yang berkesan untuk mencegah penularan zika dari ibu kepada janin. Vaksin sedang dibangunkan dan menunjukkan keputusan yang menggalakkan, walaupun mereka perlu melalui beberapa fasa ujian yang mengambil masa 10 hingga 12 tahun.

Sekarang rawatan jangkitan zika dilakukan dengan rehat, mendapatkan cecair yang mencukupi, dan antipiretik (paracetamol) yang diperlukan. Penyediaan ubat anti-radang aspirin dan bukan steroid tidak disyorkan kerana ia boleh menyebabkan kebocoran endotel dan pendarahan endotel.

Dalam tempoh tiga hingga lima hari, gejala klinikal akan merosot dan tidak meninggalkan tanda. Walau bagaimanapun, dalam wanita hamil, pemantauan ultrasound masih perlu dilakukan kerana kecacatan anatomi kepala janin baru akan berlaku beberapa lama selepas jangkitan berlaku. Pengesahan positif terhadap janin janin yang dijangkiti adalah hasil positif dalam cecair amniotik yang diambil melalui amniosentesis (prosedur perubatan yang digunakan dalam diagnosis pranatal keabnormalan kromosom dan jangkitan janin).