Kesan Duduk Terlalu Lama Bagi Kesihatan

Anda sering melakukan aktiviti dengan duduk sepanjang hari di pejabat tanpa menyeimbangkannya dengan aktiviti fizikal, bersiaplah untuk mengalami risiko kesihatan yang hebat.

Bukan rahsia lagi, pada masa ini ramai orang yang bekerja di belakang meja dan menghabiskan waktu berjam-jam menyelesaikan tugas sambil duduk.

Duduk boleh membuatkan anda berasa lebih selesa, daripada berdiri. Tetapi adakah anda tahu, bahawa terlalu lama duduk ternyata memberikan kesan yang tidak baik untuk badan.

Ini diperkukuhkan dengan penyelidikan yang dijalankan oleh pakar di Kanada. Mereka telah menjalankan kaji selidik sebanyak 1,700 responden dan mendapati hubungan antara duduk terlalu lama dan bahaya penyakit maag yang lebih tinggi, penyakit jantung koronari.

Kajian ini menunjukkan bahawa semakin lama seseorang duduk, membolehkannya mati dalam tempoh 12 tahun dari seseorang yang terjejas oleh masalah jantung.

Keputusan analisis

Kesan Duduk Terlalu Lama Bagi Kesihatan
Begitu juga, penganalisis lain dalam jurnal perubatan, Circulation, mendapati bahawa setiap jam yang dihabiskan menonton televisyen dalam kedudukan duduk menyebabkan 18 peratus masalah jantung yang mungkin menyebabkan kematian.

Walaupun analisis yang diterbitkan oleh British Journal of Sports Medicine mendedahkan bahawa duduk selama empat jam juga agak berbahaya bagi tubuh. Kerana gen yang mengatur jumlah lemak dan glukosa dalam tubuh mula mati, dan menyebabkan diabetes mellitus, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, kanser dan obesiti.

Oleh itu, sudah tiba masanya untuk mengurangkan keamatan masa duduk berjam-jam. Ambil masa untuk berdiri untuk mengelakkan beberapa penyakit.