Kesan Berhenti Daripada Kebiasaan Bersenam

Kesibukan boleh membuat kita menunda bersenam yang sengaja kita lakukan secara rutin. Nampaknya, ia boleh memberi kesan kepada kesihatan yang telah dikekalkan dengan baik. Berikut adalah beberapa kesan vakum tidak bersenam selama beberapa waktu.

1. Peningkatan tekanan darah

Kajian dari Penyelidikan Perubatan dan Gunaan Jurnal Antarabangsa mendedahkan bahawa tekanan darah akan meningkat dalam masa beberapa hari jika anda tidak menjalankan mengikut jadual. Ini kerana tekanan darah akan menyesuaikan diri dengan aliran perlahan jika tiada aktiviti badan. Perubahan sedemikian boleh berlaku dalam masa sebulan.

2. Berat Badan bertambah

Apabila tidak bersenam, otot akan kehilangan potensi untuk membakar lemak dan metabolisme akan menurun dalam masa seminggu, menurut Ulasan Sains Latihan dan Sukan.

3. Mood berubah

Hanya dengan tidak bersenam dalam seminggu, perasaan akan terjejas, dan anda akan berasa letih dengan mudah. Kesimpulan ini juga diterbitkan dalam Jurnal Psikiatri Klinikal.

4. Otot melemah

Otot triseps dan bisep akan mengecut apabila anda berhenti bersenam dalam masa dua minggu. Ia pasti akan memberi kesan kepada stamina dan ketahanan.
Kesan Berhenti Daripada Kebiasaan Bersenam

5. Kehilangan stamina

Menyambungkan kenyataan terdahulu, stamina akan berkurangan dengan kerap kali dengan kurang senaman anda. Anda akan lebih mudah letih, contohnya apabila memanjat tangga, kerana kehilangan mitokondria dalam sel-sel otot yang bermain untuk mengubah oksigen menjadi tenaga.