Kepentingan Serat Dalam Makanan

Salah satu pemakanan yang diperlukan oleh tubuh untuk mengekalkan gaya hidup yang sihat adalah serat. Nutrien ini terdapat dalam banyak buah-buahan dan sayur-sayuran. Dalam nutrien, serat berada di peringkat kedua untuk satu bahagian yang perlu disebarkan selepas karbohidrat.

Kita disyorkan bahawa dalam sehari sekurang-kurangnya 4-5 hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran (3-4 hidangan untuk sayur-sayuran dan 2-3 hidangan buah) untuk memenuhi keperluan serat dalam badan.

Pengambilan serat diet yang disyorkan adalah 10-13 gr / hari untuk 1000 kcal. Oleh itu, bagi mereka yang biasanya mengambil 2,100 kkal, disyorkan bahawa ada 25-30 gr serat di dalamnya.

Mekanisme tindakan serat itu sendiri bermula dari kemasukan makanan ke dalam perut untuk dimusnahkan seperti susu pekat. Kemudian, makanan yang diproses masuk ke dalam usus kecil untuk diserap dalam bentuk jus makanan.

Serat berfungsi untuk menghalang kemasukan kolesterol ke dalam proses selanjutnya di mana kolesterol terikat oleh serat sehingga tidak diserap oleh usus besar.

Di peringkat air, serat dan sisa makanan yang tidak digunakan akan memasuki kolon dan kemudian diusir atau dikeluarkan.

Serat mempunyai banyak fungsi yang berguna untuk badan yang menyegarkan dan menangguhkan kelaparan, mengikat kolesterol, melancarkan proses pembiakan dan mengimbangi paras gula dalam badan.

Makanan yang kaya dengan gula sangat cepat meningkatkan kadar gula, berbanding dengan serat di mana kadar gula akan meningkat perlahan sehingga tidak mudah untuk kelaparan dan gula darah lebih stabil, sehingga mencegah diabetes dalam jangka panjang.

Kepentingan Serat Dalam Makanan
Selain itu, serat juga kaya dengan vitamin A dan vitamin C. Fungsi vitamin A, selain kesihatan mata, adalah untuk membaiki mukosa dan epitel seluruh badan termasuk kulit dan saluran penghadaman badan.

Sementara itu, vitamin C memainkan antioksidan yang kuat untuk menangkis radikal bebas, sumber kerosakan tisu yang menyebabkan penyakit dan penuaan dini.