Kelebihan Bersalin Secara Norml Bagi Bayi

Melahirkan normal kadang-kadang memberikan ketakutan kepada calon ibu. Kesakitan yang tidak dikenali sering menghantui pemikiran wanita yang ingin melahirkan secara normal.

Tetapi, adakah anda tahu bahawa melahirkan secara normal mempunyai banyak kelebihan, terutama pada bayi?

Kajian baru-baru ini mengatakan bahawa melahirkan anak biasanya dianggap lebih sihat daripada apa-apa proses lain. Sebabnya, bayi akan mendapat pemindahan mikrobiotik.

Mikroba adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada koloni bakteria dan mikroorganisma lain yang terdapat di dalam badan kita. Mereka termasuk beberapa bakteria sihat yang terdapat di usus.

Ini adalah sebab mengapa ahli kesihatan dan doktor mengesyorkan kelahiran secara normal, bukan melalui kaedah lain. Peranan bakteria tidak berakhir di sana, tahap mikroorganisma menentukan kesihatan kanak-kanak pada masa akan datang.

Walau bagaimanapun, kebanyakan orang, terutamanya ibu, tidak tahu bahawa mikroorganisma kecil mempunyai peranan penting untuk kesihatan dan imuniti. Mikroorganisma ini juga mempengaruhi corak kehidupan, seperti diet, senaman dan tekanan yang akan memberi kesan besar kepada sistem imun.

Malah, menurut saintis, masalah kesihatan pada kanak-kanak seperti obesiti, asma, alergi dan autisme juga berkait rapat dengan tahap gangguan yang dialami oleh mikroorganisma. Oleh itu, sangat penting bagi ibu untuk mengekalkan kesihatan dan minda untuk mikroorganisma yang dihantar kepada anak itu tetap baik.