Kebaikan Vitamin E untuk Kesihatan Kulit

Secara umum, faedah utama vitamin E untuk penyembuhan kulit . Seperti vitamin E diserap oleh lapisan epidermis kulit, boleh digunakan untuk merawat selaran matahari atau untuk melindungi kulit daripada matahari.

Kebaikan vitamin E akan membantu mengekalkan kandungan kelembapan semula jadi pada kulit. Vitamin E membuat kulit kering kelihatan lebih sihat dan segar. Cuba menggunakan beberapa titik minyak vitamin E untuk kuku adalah satu cara yang berkesan untuk merawat kulit.

1. Menangani Kedutan

Kedutan disebabkan oleh faktor usia, kerosakan radikal bebas, penjagaan kulit yang tidak betul dan tabiat buruk seperti merokok dan minum alkohol yang berlebihan. Minyak vitamin minyak E menghalang pembentukan kedutan dengan menyekat kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Ini menetapkan kedutan dengan meningkatkan pengeluaran kolagen, tisu penghubung yang menjadikan kulit elastic.Vitamin E minyak juga membaiki dan mencegah kedutan dengan menyokong pertumbuhan sel-sel kulit baru dan mempercepatkan pertumbuhan semula sel.

2. Penjagaan Kulit

Vitamin minyak E menyediakan kulit dengan kelembapan yang diperlukan dan antioksidan untuk penyembuhan. Walau bagaimanapun, minyak vitamin E tulen  tidak sesuai sebagai pelembap setiap hari kerana ia adalah sangat tebal dan melekit. Menggabungkan manfaat minyak vitamin E dengan minyak zaitun untuk membantu terapi kulit. Minyak zaitun mengandungi asid oleik, yang menjadikan kulit lebih telap dan dapat menahan kelembapan yang diperlukan.

3. Parut

Parut kulit, kebanyakannya dari luka bakar, luka lama dan parut pembedahan. Minyak vitamin E adalah sangat berguna untuk penyembuhan parut dan pencegahan kerana ia masuk di bawah permukaan kulit untuk menghalang radikal bebas.

Radikal bebas adalah sangat berbahaya bagi tisu parut kerana mereka merumitkan dan penyembuhan perlahan. Kekuatan antioksidan vitamin E juga membantu dalam pengeluaran kolagen, yang memberikan keanjalan kulit yang tidak hadir dalam tisu parut.

4. Mengurangkan bintik-bintik hitam atau di kawasan-kawasan kulit coklat

Tompok coklat pada kulit yang disebabkan oleh penuaan, fungsi hati yang lemah dan kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Minyak Vitamin E menghalang dan pembaikan kerosakan radikal bebas. Apabila digunakan untuk tompok coklat pada kulit, ia membantu untuk meringankan dan melembutkan kulit kasar dengan sel-sel membran pelincir dan menggalakkan pertumbuhan semula sel.

Kebaikan Vitamin E untuk Kesihatan Kulit
5. kutikula

Minyak vitamin E adalah satu rawatan berkesan untuk kulit luar kering dan retak. Dengan menggunakan beberapa titik vitamin E minyak untuk kuku dan kutikula membantu untuk melembutkan mereka dan menghalang pertumbuhan semula pada masa akan datang.

Kata kunci carian

  • vitamin e kulit berminyak
  • vitamin e kulit jerawat
  • vitamin e untuk kulit berparut
  • vitamin e untuk kulit cantik
  • vitamin e untuk kulit jerawat
  • vitamin e untuk kulit muka