Kebaikan minum susu semasa hamil

Apa yang berlaku semasa kehamilan, sekiranya anda minum susu? Dalam kajian yang dijalankan oleh Mesyuarat Akademi Neurologi Amerika pada April 2010, didapati bahawa ibu-ibu yang semasa mengandung mengambil susu, melahirkan bayi jauh dari risiko sklerosis berganda (gangguan keradangan yang berlaku di otak dan saraf tunjang disebabkan Oleh banyak faktor).

Kemudian, apa kebaikan lain daripada pengambilan susu semasa mengandung? berikut ini penjelasannya:

1. Asid folik

Wanita hamil memerlukan 400 mcg asid folik setiap hari untuk mencegah bayi  dilahirkan dengan cacat kongenital. Sumber-sumber lain: alpukat, oren, bayam, jagung, asparagus dan kentang.

2. Protein

Protein berguna untuk membina sel-sel badan janin juga meningkatkan berat janin. Sumber-sumber lain: ikan, kacang, tempe, tauhu, epal, atau pisang.

3. Zat Besi

Zat Besi diperlukan untuk meningkatkan jumlah darah di dalam badan dan menjaga kualiti darah anda dengan baik. Bagi janin, besi akan disimpan di dalam badan bayi sebagai rizab nutrien untuk digunakan pada bulan pertama kehidupan. Sumber lain: sayuran hijau gelap, telur, bit hijau, bayam, dan jagung.

4. Kalsium

Kira-kira 1,000 mg kalsium sehari diperlukan untuk membantu pembangunan janin. Selain susu sama ada dalam bentuk bukan lemak, yoghurt, keju atau pelbagai produk diari lain. Sumber lain: sayuran hijau atau makanan dan minuman yang diperkayakan dengan kalsium seperti jus oren dan bijirin sarapan.

5. Vitamin c

Kebaikan minum susu semasa hamil
Vitamin C memainkan peranan dalam pertumbuhan tulang dan gigi janin. Sumber lain: sitrus, kiwi, jambu, strawberi, tomato, wortel.

6. AHA / DHA

AHA dan DHA berguna untuk menyediakan membran sel otak serta menyediakan susu ibu yang berkualiti. Sumber-sumber lain: ikan salmon, ikan tuna, dan makarel. DHA penting untuk membantu pertumbuhan dan perkembangan sistem saraf pusat dan retina janin.