Kebaikan minum air kosong selepas bangun tidur

Air kosongadalah salah satu kandungan semulajadi alam yang tidak mempunyai sebarang kesan sampingan yang membahayakan kesihatan tubuh. Oleh itu, cecair ini sangat disyorkan untuk diminum selepas bangun pada waktu pagi. Kenapa begitu? Inilah sebabnya:

1. Hidrasi badan

Badan kita kering selepas jam tidur yang panjang. Oleh itu, apabila bangun pada waktu pagi, segera minum air kosong untuk menghidrat semula sambil menyegarkan tubuh menjadi bertenaga.

2. Keluarkan toksin

Apabila badan bertambah baik semasa tidur, makan toksin yang dihasilkan perlu dikeluarkan. Jadi, minum air kosong beberapa minit selepas bangun membantu membersihkan toksin di dalam badan agar ia tetap sihat.

3. Membantu mengurangkan sembelit

Salah satu punca sembelit atau sembelit ialah dehidrasi. Air minuman di pagi hari dapat membantu mengatasi sembelit dan meningkatkan pergerakan usus.

4. Meluruskan metabolisme

Minum air kosong selepas bangun membantu meningkatkan metabolisme dan memberi tenaga dengan cepat.

5. Membantu menurunkan berat badan

Beberapa kajian menunjukkan bahawa air minuman pada waktu pagi selepas bangun membantu mengurangkan berat badan.

6. Meluruskan penghadaman

Kurangnya pengambilan air di dalam badan adalah salah satu sebab pencernaan. Jika perut kosong segera dipenuhi dengan air, maka sistem penghadaman akan bertambah baik.
Kebaikan minum air kosong selepas bangun tidur

7. Membantu mencegah haba dalam perut

Minum air pada waktu pagi dapat membantu menurunkan tahap asid di dalam perut dan menghalang permulaan panas di bahagian itu.

8. Meningkatkan fungsi otak

Apabila badan dehidrasi, maka fungsi otak terlibat. Minum air kosong pada waktu pagi boleh membantu meningkatkan fungsi otak dengan cepat.