Kebaikan Menyusukan bayi Bagi Kesihatan wanita

Bagi ibu-ibu baru yang mempunyai anak, menyusu dapat menjadi aktiviti baru yang menyedihkan dan sering menyakitkan. Walau bagaimanapun, pakar bersetuju bahawa penyusuan susu adalah cara yang paling sihat untuk memberi makan kepada bayi baru lahir sehingga sekurang-kurangnya enam bulan.

Susu ibu membantu melindungi bayi dari jangkitan dan alahan, memberikan jumlah nutrien yang diperlukan oleh tubuh mereka dan dapat mengurangkan risiko kematian bayi secara tiba-tiba.

Bagaimanapun, bukan sahaja bayi yang mendapat manfaat daripada menyusukan tetapi menyusukan ibu juga akan mendapatkan manfaat kesihatan yang paling tinggi seperti berikut.

1. Mengurangkan risiko kanser payudara

Laktasi membantu tisu payudara matang sepenuhnya, tetapi jika anda tidak pernah mendapat peluang menyusu, terdapat peningkatan risiko kanser pada tisu.

2. Mengurangkan risiko kanser ovari

Penyusuan susu ibu menyekat ovulasi yang mengurangkan risiko kanser ovari. ASI juga menyediakan kesan antibodi khas terhadap protein yang terdapat dalam sel-sel kanser ovari.

3. Membakar kalori

Badan anda benar-benar bekerja keras untuk mengisi payudara dengan susu yang kaya dengan nutrien, membakar 500 kalori sehari dalam prosesnya. Ia juga meningkatkan metabolisme glukosa dan kepekaan insulin yang bermakna membantu badan menukar makanan menjadi tenaga.

4. Menurunkan risiko diabetes jenis 2

Penyusuan susu ibu boleh meningkatkan sensitiviti insulin dan meningkatkan metabolisme glukosa ibu, yang seterusnya mengurangkan risiko diabetes jenis 2.

5. Mengurangkan risiko tekanan darah tinggi

Hormon yang sama yang digunakan oleh badan untuk membuat susu mempunyai kuasa untuk menurunkan tekanan darah anda.

6. Mengurangkan risiko serangan jantung

Penyusuan susu ibu menjejaskan hormon wanita dan lemak badan untuk mengekalkan kesihatan kardiovaskular dengan cara yang menghidupkan semula badan selepas mengandung untuk memulihkan kesihatan metabolik dan jantung ke keadaan asalnya.

7. Mengecutkan perut

Penyusuan susu melepaskan oxytocin yang menyebabkan rahim meluaskan semasa kehamilan dan kembali ke normal lebih awal selepas penyerahan.
Kebaikan Menyusukan bayi Bagi Kesihatan wanita

8. Mengurangkan kesakitan selepas penghantaran sesar

Ibu-ibu yang menyusui bayi mereka selepas bersalin, sekurang-kurangnya dua bulan, adalah tiga kali kurang berkemungkinan terus mengalami sakit dalam luka bahagian caesar.

9. Melindungi ibu dari kemurungan selepas melahirkan anak

Penyusuan susu melepaskan oxytocin untuk membantu memindahkan susu keluar dari payudara, mengurangkan tahap tekanan dan meningkatkan ikatan dengan bayi. Oxytocin rendah dikaitkan dengan kemurungan dan boleh membuat ibu sukar menyusu.