Kebaikan Mengambil Gula Bagi Kesihatan

Bercakap tentang gula, orang biasanya mengaitkan dengan diabetes. Sesungguhnya, makan terlalu banyak gula boleh menyebabkan diabetes. Walau bagaimanapun, jika gula dimakan dalam had munasabah boleh memberi faedah.

Gula ditemui dalam makanan dan minuman manis. Peminat gula terlalu banyak. Di Amerika Syarikat sahaja menyatakan bahawa orang biasa menggunakan 765 gram gula setiap lima hari.

Anda boleh menuai kebaikan penggunaan gula untuk badan. Sudah tentu dengan nota, jangan keterlaluan.

1. Kulit bersinar

Glikasi adalah kesan molekul gula pada sel-sel badan anda. Sel-sel badan yang paling mudah terdedah kepada kesan ini adalah yang membuat anda kelihatan lebih muda, lebih gemuk atau berkilau. Mengurangkan pengambilan gula akan mendapat kesan 72-96 jam di hadapan yang mempunyai warna kulit yang lebih baik, tidak berminyak tetapi juga tidak kering.

2. Membantu kesuburan

Gula boleh menjejaskan kesuburan seseorang. Satu kajian oleh Institut Penyelidikan Kanak-kanak & Keluarga mendapati bahawa jumlah gula yang berlebihan boleh membunuh gen yang mengawal paras estrogen dan testosteron dalam badan. Gen ini dikenali sebagai Sex Hormone Binding Globulin atau SHBG.

Sekiranya SHBG terlalu kecil, testosteron dan estrogen yang berlebihan akan dikeluarkan di seluruh badan dan ini boleh menyebabkan ketidaksuburan atau ketidaksuburan, ovari polikistik dan kanser serviks. Jika terlalu banyak, ini akan mengganggu keseimbangan kedua-dua hormon ini dan boleh menyebabkan penyakit kardiovaskular pada wanita. Walaupun pada wanita, sedikit testosteron akan membuat otot yang lemah, perut tersendiri, dan menurunkan pemacu seks.

3. Kurangkan berat badan

Apabila tahap insulin tinggi, ia akan memberitahu sel-sel badan untuk menyimpan lemak dan mengelakkan pembakaran. Di sini, tubuh anda tidak dapat mengakses lemak yang tersimpan sehingga anda akan berasa lapar lagi dengan cepat. Lebih banyak gula yang diproses yang anda makan, semakin banyak yang anda inginkan. Mengehadkan gula boleh mengecilkan saiz pinggang atau perut.
Kebaikan Mengambil Gula Bagi Kesihatan

4. Mengurangkan hiperaktif pada kanak-kanak

Terdapat sedikit sains yang menyokong tuntutan bahawa gula boleh menjejaskan tingkah laku. Malah, banyak kajian yang tidak dapat menemui gula boleh menyebabkan hiperaktif. Walau bagaimanapun, masalahnya bukanlah tahap gula yang tinggi tetapi merupakan penemuan dari gula yang boleh mencetuskan kanak-kanak yang lebih aktif.