Kebaikan Mandi Air Suam Sebelum Tidur

Bagi sesetengah pekerja, mandi malam dengan air suam sering dilakukan untuk melonggarkan badan. Ternyata, tabiat ini mempunyai beberapa kebaikan lain bagi kesihatan  seperti berikut.

1. Mengurangkan Suhu Badan

Mandi boleh menurunkan suhu badan sehingga badan kita yang mengalami letih menjadi santai. Dengan mandi air suam juga boleh membuat  tidur lebih cepat.

2. Peredaran

Mandi di bawah air yang mengalir boleh meregangkan otot-otot yang tegang, dan menjadikan tubuh berasa lebih santai. Di samping itu, air suam juga boleh mempercepatkan peredaran darah.

3. Melegakan Kesakitan

Rasa kecemasan, leher kaku, dan kesakitan adalah akibat perasaan tertekan dari kerja. Mandi boleh mengurangkan keletihan.

4. Membersihkan minda

Semua kegelisahan dan emsoi boleh dikeluarkan dengan cara mandi yang menenangkan tubuh dan minda.

5. Membersihkan paru-paru

Mandi air panas boleh membantu menghilangkan kekotoran di dalam paru-paru. Aktiviti ini membersihkan lendir supaya pernafasan menjadi lebih lega.

6. Mengurangkan alahan

Penyedutan udara sepanjang hari dapat membuat tidur tidak selesa. Mandian air panas boleh menjadikan anda lebih lega dan mudah tertidur.
Kebaikan Mandi Air Suam Sebelum Tidur

7. Kurangkan kotoran di atas katil

Sekiranya anda mandi dahulu, kemungkinan kotoran yang tersebar di atas katil akan kurang kerana anda tidur dalam keadaan bersih.

8. Sakit kepala

Sakit kepala tengah malam boleh disebabkan oleh pelbagai sebab. Cuba mandi menggunakan air suam untuk mengurangkan sebelum tidur.