Kebaikan (khasiat) Lada Bagi Kesihatan

Bagi pencinta pedas, menambah lada untuk makanan adalah biasa. Nampaknya penambah rasa pedas tidak hanya berguna untuk menambah rasa, tetapi juga baik dari segi kesihatan. Berikut adalah beberapa manfaat lada untuk melegakan atau mengurangkan gejala sesetengah penyakit.

1. Penyakit Parkinson

Satu kajian yang diterbitkan pada tahun 2012 mendedahkan bahawa bahan aktif dalam lada yang  dipanggil piperine membantu menghentikan enzim yang menghancurkan dopamine, sejenis neurotransmiter yang sangat berkurang kepada orang yang mempunyai Parkinson.

2. Penyakit Alzheimer

Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Alzheimer's Penyakit pada tahun 2012 mendapati bahawa lada hitam dapat membantu mencegah penyakit otak degeneratif, salah satunya adalah Alzheimer.

3. Kemurungan

Jika kebelakangan ini anda merasa tidak berpengalaman, kemungkinan anda tidak mempunyai kimia kebahagiaan yang dipanggil serotonin. Satu kajian mendapati bahawa kandungan piperine lada falam membantu menghilangkan bahan kimia yang dapat meningkatkan mood dan menghilangkan kesedihan.

4. Kejang

Kebaikan (khasiat) Lada Bagi Kesihatan
Satu kajian yang diterbitkan dalam Buletin Biologi dan Farmaseutikal tahun lalu mendapati bahawa kandungan piperine dalam lada dapat mengawal aliran kalsium supaya sel-sel saraf dapat mengeluarkan neurotransmitter. Penemuan ini juga mendapati bahawa penggunaan lada hitam membantu melindungi sel-sel saraf.

Masyarakat Amerika Geriatric mendedahkan bahawa penyedutan lada hitam dan infusi minyak dapat mengaktifkan bahagian-bahagian otak manusia yang mengawal fungsi menelan. Peserta kajian adalah orang yang mempunyai strok yang mempunyai keupayaan untuk menelan telah rosak oleh serangan itu.