Kebaikan Kayu Manis Bagi Kesihatan

Kayu manis adalah salah satu rempah yang mempunyai aroma yang kuat. Ramai orang suka aromanya, tetapi tidak sedikit juga tidak suka bau kayu manis.

Jika anda adalah salah satu daripada orang-orang yang tidak menyukai aromanya, cuba dapatkan beberapa manfaat yang menghairankan dari kayu manis untuk kesihatan anda seperti berikut.

1. Anti-bakteria, anti-kulat dan anti-virus

Kayu manis telah dikaji keupayaannya untuk menghentikan pertumbuhan bakteria dan kulat. Cinnamaldehyde, komponen aktif utama dalam kayu manis dianggap sebagai sumber kapasiti terhadap jangkitan dan kesan antibakteria telah digunakan terhadap listeria dan salmonella.

2. Membantu mengurangkan keradangan

Cinnamyl alcohol, kandungan dalam kayu manis boleh melawan rasa sakit arthritis, sakit kepala atau bengkak dan keradangan lain dalam badan.

Komponen penting ini menyumbang kepada pembebasan histamin yang telah ditunjukkan dalam beberapa kajian makmal mungkin mempunyai kesan anti-radang.

Kayu manis merangsang peredaran yang membantu melegakan nyeri otot. Kerana ramuan ini terasa panas, ia sangat berguna untuk kesakitan dan kesakitan yang diperburuk oleh cuaca sejuk.

3. Melegakan kesakitan haid

Kesakitan haid tidak selalu dirasakan oleh semua wanita. Sakit atau ketidakselesaan di dalam perut apabila haid boleh mengganggu kehidupan harian anda. Kayu manis boleh mengurangkan pendarahan berat semasa haid yang umumnya dikaitkan dengan peningkatan kesakitan dan kekejangan.

4. Meningkatkan aktiviti otak

Kayu manis boleh membantu mempertahankan terhadap gangguan neurologi seperti penyakit Alzheimer dan Parkinson. Salah satu cara untuk kayu manis untuk melindungi fungsi kognitif dan kesihatan otak adalah untuk mengaktifkan protein perlindungan saraf yang melindungi sel-sel otak dan mutasi dan kerosakan.

5. Kurangkan tahap gula darah

Walaupun kayu manis sering ditambah kepada makanan manis seperti muffin, pai epal atau lain-lain, kayu manis boleh digunakan untuk menstabilkan dan menurunkan kadar gula dalam darah dan meningkatkan kepekaan insulin. Oleh itu, kayu manis boleh digunakan untuk orang yang menghidap kencing manis.

6. Membantu mengekalkan kebersihan mulut

Kebaikan Kayu Manis Bagi Kesihatan
Kayu manis terbukti berguna untuk membantu mengekalkan kebersihan mulut dan pergigian. Kayu manis boleh mengeluarkan bakteria di dalam mulut. Kayu manis juga mempunyai keupayaan untuk menghilangkan nafas berbau secara semula jadi tanpa menambahkan bahan kimia ke dalam badan.

Kayu manis juga kaya dengan antioksidan yang membantu melindungi tubuh daripada radikal bebas dan molekul berbahaya yang lain. Makanan kaya dengan antioksidan biasa dikenali sebagai gojiberi, blueberries dan coklat gelap. Walau bagaimanapun, kayu manis mempunyai aktiviti antioksidan tertinggi.