Kebaikan Detox Untuk Badan

Kami sering mendengar tentang program-program detoksifikasi. Tetapi, apa sebenarnya sebabnya mengapa tubuh perlu menyahtoksikkan. Di samping makanan yang kita makan, persekitaran juga menyumbang dalam mengurangkan kualiti kesihatan badan. Berikut adalah 10 sebab mengapa kita memerlukan detoksifikasi, seperti yang dipetik dari MindBodyGreen.com, Jumaat (11/11/2016).

1. Membersihkan toksin di dalam badan

Tanpa kita tahu, sebenarnya setiap hari kita terdedah kepada bahan toksik secara berterusan dari alam sekitar. Pencemar, bahan kimia yang boleh menyebabkan kanser, pengawet dan racun perosak dalam makanan yang kita makan, mempengaruhi metabolisme, tingkah laku, dan imuniti. Toksin ini disimpan dalam tisu sel-sel di dalam badan kita, tidak ada otak yang terkecuali.

2. Mencegah penyakit kronik

Toksin di udara disalahkan kerana menyebabkan kanser, penyakit neurologi, serangan jantung, strok, dan banyak lagi. Badan kita mempunyai mekanisme untuk menapis toksin, seperti hati dan buah pinggang. Walau bagaimanapun, jika kerja mereka terlalu berat, badan kita akan mudah lumpuh dengan toksin.

3. Meningkatkan fungsi imun

Imuniti rendah menyebabkan kita terdedah kepada pelbagai penyakit, seperti selesema dan demam. Dengan melakukan detoksifikasi secara tetap akan membantu menguatkan jangkitan imun dan melawan.

4. Merawat sistem pencernaan

Kerja-kerja organ gastrousus adalah sangat rumit dan oleh itu mengambil sejumlah besar tenaga tubuh. Sistem ini memproses makanan dan minuman yang masuk, memisahkan bahan yang berguna kepada tubuh dan menghilangkan sisa yang tidak perlu. Sistem pencernaan juga merupakan tempat untuk menjalani pelbagai bakteria dengan fungsi khas untuk badan. Tubuh tidak optimum jika sistem pencernaan tidak sihat.
Kebaikan Detox Untuk Badan

5. Kurangkan berat badan

Toksin boleh menjejaskan keupayaan semula jadi tubuh untuk membakar lemak, ini yang menyebabkan berat badan bertambah mudah. Penyakit seperti kencing manis, serangan jantung dan tekanan darah tinggi sangat dikaitkan

 6. Melambatkan penuaan pramatang

Detoksifikasi membantu menghilangkan radikal bebas dan tahap besi yang diserap dalam badan, yang menyebabkan penuaan. Detoksifikasi membantu meningkatkan penyerapan nutrien, termasuk antioksidan dan vitamin yang diperlukan untuk memastikan hormon seimbang.

7. Meningkatkan kualiti hidup

Badan yang mudah jatuh sakit pastinya akan mengurangkan kualiti hidup dan produktiviti. Jika racun terkumpul terlalu banyak di dalam badan, fungsi organ tidak boleh berfungsi dengan sempurna. Petunjuk badan yang mengumpul toksin terlalu banyak, sebagai contoh, gangguan kulit, jerawat, ruam, skala, ketidak senaman, sakit kepala, masalah tidur, dan lain-lain.

8. Buat kulit lebih cantik

Makanan yang digunakan dan kualiti alam sekitar juga memberi kesan kepada kulit. Detoksifikasi boleh menyembuhkan jerawat, menjadikan rambut dan kuku lebih sihat. Oleh itu, penampilannya kelihatan lebih berkilau.

9. Bersikap sihat dan emosi secara sihat

Apabila sistem dalam badan kita seimbang, ia juga memberi kesan kepada keadaan mental. Kita boleh menjadi lebih fokus dan tepat dalam menghadapi cabaran, penyelesaian masalah dan membuat keputusan.

10. Buat sistem badan bekerja dengan keseimbangan

Sistem pencernaan, saraf, dan hormon kami direka bentuk untuk bekerjasama untuk mencapai kesihatan yang optimum. Apabila seseorang tidak berfungsi, kita tidak boleh melakukan aktiviti harian. Detoksifikasi membantu fungsi organ kita berfungsi dengan normal sekali lagi.