Kebaikan Buah Kundur Bagi Kesihatan

Kita mungkin sudah tahu apa itu buah Kundur, Kundur adalah buah-buahan dengan bentuk elips, berisi dengan panjang 15-20 cm. Buah kundur juga termasuk keluarga labu yang lebih kerap digunakan sebagai sayur-sayuran daripada makanan ruji. Buah Kundur mempunyai kebaikan yang cukup untuk kesihatan badan. Berikut adalah beberapa kebaikan dari pada buah kundur.

Mengurangkan kolesterol

Kolesterol adalah metabolit yang mempunyai kandungan lemak sterol dalam membran sel yang diedarkan dalam darah. Kundur buah-buahan mengandungi serat yang agak tinggi, tetapi tahap kandungan kalori di dalamnya adalah agak rendah. Kandungan serat memainkan peranan untuk membantu penyerapan karbohidrat dan lemak dalam badan, dan membantu pelupusan beberapa bahan-bahan makanan yang telah badan diserap dalam bentuk najis.

Boleh menyejukkan badan

Buah Kundur begitu kaya dengan air, kandungan air di dalam buah kundur mencapai 97 peratus. Seperti yang tahu, bahawa air adalah salah satu komponen yang paling penting dalam badan, sebahagian daripada badan kita terdiri daripada air. Salah satu manfaat air untuk badan sebagai bahan mengawal selia. Selain itu, air juga supaya bertindak dengan nutrien melarutkan dan membantu penyerapan nutrien untuk badan. Oleh itu, buah-buahan Kundur diiktiraf untuk mengendalikan tanda-tanda haba dalaman, demam, sakit tekak, dan bibir pecah-pecah.

Mengurangkan berat badan

Kundur buah-buahan mempunyai kandungan kalori yang agak rendah. Daripada 100 gram buahkundur boleh menyumbang 13 kalori kcal. Oleh itu beberapa pakar diet mengesyorkan buah Kundur untuk program penurunan berat badan.

Mengurangkan peluang Berlakunya kanser

Salah satu kelebihan buah Kundur ialah bahwa buah kundur mengandungi vitamin C yang bertindak sebagai anti-oksida semulajadi dalam badan. Manfaat vitamin C dalam buah Kundur berguna untuk membantu mencegah radikal bebas yang meningkatkan kemungkinan perubahan kanser.

Rawatan sembelit

Kandungan air dalam buah Kundur adalah berguna untuk membantu sistem penghadaman dengan membuat pergerakan makanan yang lancar di dalam usus, sehingga ia akan dikeluarkan dari badan dalam bentuk najis.

Buat perlindungan sistem penghadaman tubuh

Kundur  mempunyai watak untuk mengukuhkan usus. aktiviti anabolik benih Kundur membantu untuk pembangunan tisu baru. Air dan serat nutrien di dalamnya mempunyai watak mengimbangi keasidan. Jadi masa berlangsung masalah penghadaman atau di sepanjang keasidan yang berlebih, salah satu alternatif untuk mengatasi perkara ini adalah dengan meminum jus buah-buahan Kundur. buah ini juga mempunyai ciri-ciri mengimbangkan asas pada badan dan usus.

Menghilangkan toksin dalam badan

Pengambilan jus buah-buahan Kundur dapat membantu tubuh meneutralkan kandungan toksin dalam badan, yang dibawa oleh makanan, minuman atau udara yang kita bernafas.

Meningkatkan pengeluaran air kencing

Pada musim panas, kita sering mengalami dehidrasi. perkara seperti ini kerana pengeluaran peluh yang berlebihan, yang akan risiko kemunculan masalah masa untuk membuang air kecil. Pengambilan jus buah-buahan Kundur boleh membantu mengimbangi paras air di dalam badan.

Rawatan asma

Buah kundur mempunyai watak mengimbangi Vata, Pitta dan Kapha (baki tridosha). Kerana watak ini membantu badan untuk mendapatkan sensasi sejuk dalam badan. Ini berguna untuk mengubati asma.

Rawatan Edema

Edema ialah bengkak yang berlaku di kaki atau buku lali disebabkan pengumpulan cecair yang tidak normal dalam tisu. Pengambilan buah-buahan Kundur dengan cara yang biasa, boleh diiktiraf untuk mengurangkan tanda-tanda edema.

Rawatan insomnia

Seseorang yang mengalami insomnia boleh disebabkan oleh pelbagai hujah-hujah seperti tekanan, beban kerja, huru-hara, atau hujah-hujah lain. Mengambil buah Kundur digunakan dengan kerap boleh menangani masalah tersebut.

Organ buah pinggang yang sihat

Beberapa orang penyelidik dari Institut Feed dan Makanan, Jiangsu Akademi Sains Pertanian, China berkata bahawa jus dan buah-buahan ekstrak Kundur, boleh dibuktikan untuk memudahkan membuang air kecil. perkara seperti ini akan mengurangkan peratusan kerosakan kepada buah pinggang dan mengurangkan kandungan kreatinin dalam cara yang penting.
Kebaikan Buah Kundur Bagi Kesihatan

Merawat Kolitis dan perut

Watak anti ulcerogenic yang wujud pada kegunaan buah Kundur, boleh merawat keradangan usus yang disebabkan oleh haba dalam dan mengurangkan ulser perut yang disebabkan oleh tekanan. herba penyembuhan lain yang boleh digunakan untuk keradangan usus.

Mengurangkan Gula Darah

Satu hasil kajian menunjukkan bahawa buah Kundur, boleh menurunkan tahap gula dalam darah pada pesakit kencing manis. Penurunan kandungan gula adalah disebabkan oleh penurunan dalam jumlah karbohidrat diserap oleh badan, dan terdapat penambahan kereaktifan insulin yang berlaku disebabkan oleh fitokimia di dalam Kundur yang