Kebaikan Alpukat (Avokado) Bagi Kesihatan Bayi

Manfaat alpukat adalah sangat baik untuk badan. manfaat avokado boleh diperolehi oleh kedua-dua orang dewasa dan kanak-kanak dan juga bayi. Walaupun alpukat termasuk dalam satu jenis buah-buahan yang sangat baik untuk bayi. Ini adalah kerana tekstur buah alpukat yang sangat lembut dan rasa berkrim adalah sangat sesuai untuk bayi. Dalam pemakanan tambahan dan nutrien dalam avokado adalah sangat baik untuk badan.


Kebaikan alpukat untuk bayi ini sudah ramai orang bercakap daripada manfaat untuk wanita mengandung. Ia tidak berlebihan kerana avokado mengandungi banyak nutrien dan kandungan nutrien hampir lengkap yang diperlukan oleh badan dan tidak mempunyai kesan sampingan.

Kebaikan alpukat untuk bayi

Mengapa alpukat adalah sangat baik untuk bayi? Berikut adalah beberapa nutrien dan pemakanan yang sangat baik untuk bayi dalam buah alpukat.

1. Lemak

Kandungan lemak dalam avokado yang tinggi dan dimasukkan dalam lemak tak tepu yang baik untuk kesihatan. lemak tak tepu sangat baik untuk membantu perkembangan sel-sel otak bayi masih menyerap maklumat.

2. Sodium dan bebas kolesterol

Bayi adalah sangat selamat digunakan avokado kerana ia adalah bebas natrium dan kolesterol yang berbahaya kepada badan. supaya anda boleh memberi alpukat setiap hari pada bayi anda.

3. Asid folik

Kandungan nutrien lain dalam alpukat adalah asid folik. asid folik dalam alpukat adalah tinggi pada 8% daripada keperluan asid folik untuk badan dan sangat baik untuk pembangunan motor supaya bayi boleh diberikan dengan lebih cepat dan lebih aktif.

4. Fiber

Avocado juga mengandungi serat sebanyak 4% daripada keperluan harian. Pencernaan bayi masih sangat lemah jadi ia adalah sangat penting untuk memberi pengambilan serat untuk bayi supaya penghadaman nutrien boleh diserap dengan lancar dan optimum pada badan bayi.

5. Vitamin E

Vitamin E dalam buah alpukat juga baik untuk bayi, terutamanya dalam menjaga kulit dan masalah rambut. Kulit bayi adalah sangat mudah terdedah kepada gangguan vitamin E boleh menjaga kulit bayi.

6. Zat besi

Besi adalah sangat penting untuk bayi untuk sumber tenaga kuasa. Dalam avokado mengandungi zat besi yang mencukupi untuk bayi.

Menyediakan  alpukat Bagi Bayi Dengan Betul

Kebaikan Alpukat (Avokado)
Bayi yang semakin meningkat yang benar-benar memerlukan lemak, serat, protein dan karbohidrat pada tahun pertama dan tahun kedua. Oleh itu adalah sangat baik untuk anda untuk memberi alpukat kepada bayi seawal mungkin.
Bayi lebih baik mendapatkan makanan selain pengambilan susu ibu antara 6 bulan usia supaya harus memberi bayi alpukat dari umur 6 bulan. Anda boleh memberi dengan cara dihancurkan dan dicampur dengan susu atau madu. Tetapi jika anda masih ragu-ragu memberi alpukat, anda boleh berunding terlebih dahulu dengan doktor bayi anda untuk lebih meyakinkan anda.
Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa avokado juga sangat mungkin menyebabkan alahan, terutamanya jika bayi itu mengalami alahan kepada getah dan tidak boleh minum susu lembu dengan susu getah. Oleh itu, tidak memberi alpukat pada bayi yang mempunyai alahan susu getah dan bahan-bahan lain yang boleh hadir dalam alpukat.

Kata kunci carian kebaikan avokado bagi bayi

  • kebaikan avocado kepada bayi
  • kebaikan avocado untuk bayi
  • khasiat avokado untuk bayi
  • kebaikan pisang pada bayi
  • khasiat alpukat bagi bayi
  • khasiat alpukat buat bayi