Kandungan Gula dalam minuman Ringan

Saintis memberi amaran bahawa jenis gula fruktosa yang digunakan untuk meminum minuman ringan, kek, dan coklat, adalah gula yang paling "mematikan".

Fruktosa boleh meningkatkan kolesterol jahat dan risiko diabetes yang menyebabkan serangan jantung atau strok.

Walaupun fruktosa juga terdapat dalam buah, kesan fruktosa semulajadi dapat dengan mudah dinetralkan oleh tubuh, berbanding dengan fruktosa dalam makanan dan pemanis yang diproses manis.

Fruktosa yang ditambah untuk mempermanis produk makanan dan minuman dianggap lebih buruk untuk tubuh daripada glukosa.

Dalam kajian itu, tikus yang diberi air fruktosa selama dua bulan mengalami lonjakan berat badan daripada tikus yang diberi makan dengan air gula. Tikus juga mempunyai tahap lemak yang berbahaya di dalam aliran darah dan keadaan arteri tidak sihat.

Pakar Makanan Profesor Marta Alegret dari University of Barcelona menasihati orang untuk mengelakkan produk dengan fruktosa tambahan.

Menurut beliau, jumlah fruktosa yang ditelan dalam buah semulajadi biasanya lebih rendah daripada yang dimakan dalam minuman manis.

"Fruktosa dalam makanan dan minuman yang diproses adalah sejenis gula yang boleh mencetuskan penyakit metabolik dan penyakit saluran darah," katanya.

Prof Alegret dan penyelidiknya juga mendapati fruktosa mempunyai kesan ke atas bagaimana arteri utama badan, aorta, berfungsi. "Fruktosa menghasilkan kesan negatif kerana ia merumitkan kelonggaran hak aorta," jelasnya.

Tikus yang diberikan fruktosa juga menunjukkan perubahan dalam kesihatan jantung mereka dan mendapat berat badan lebih cepat.

Kandungan Gula dalam minuman Ringan
Prof. Alegret mendedahkan bahawa ini boleh menyebabkan masalah yang serius di masa depan, yang bermaksud kita perlu mengurangkan fruktosa.

Menurut pakar, makanan manis yang harus dikurangi dengan ketara adalah gula-gula, kek, biskut, coklat dan minuman ringan, dan makanan dan minuman olahan yang lain yang mengandungi fruktosa.