Jom Kita tengok Kebaikan Tidur Siang hari

Tidur siang hari boleh memberikan manfaat yang besar kepada kesihatan badan. Manusia disyorkan untuk tidur siang kerana faedah-faedahnya, mulai dari kesihatan jantung untuk meningkatkan kreativiti.

Dipetik dari halaman Star2, tidur tidak lebih daripada 30 minit, memberikan kebaikan kepada tubuh. Berikut adalah senarai manfaat tidur yang baik.

1. Kesihatan jantung

Tidur siang hari memberi kesihatan kepada jantung kerana ia menurunkan tekanan darah dan memperbaiki sistem kardiovaskular. Semasa tidur siang, dua hormon penting  adrenalin dan bukan adrenalin akan menjaga tubuh, dengan itu merangsang degupan jantung yang lebih baik.

2. Meningkatkan kreativiti

Dengan meningkatkan tumpuan dan ingatan, tidur siang hari boleh merangsang kreativiti dan membantu menyelesaikan masalah. Tidur siang yang cepat, berkesan mengecas tenaga badan dan membuat kesegaran semasa bekerja lagi.

3. Mengisi masa tidur yang 'hilang'

Insomnia kronik sudah menjadi sebahagian daripada kehidupan moden hari ini. Apabila waktu tidur malam dikurangkan, ia boleh digantikan dengan tidur malam yang cepat. Kaedah ini menjadi salah satu hak untuk menjadikan badan kekal sesuai dan menjaga mood sehingga malam tiba.

4. Meningkatkan imuniti

Jom Kita tengok Kebaikan Tidur Siang hari
Masa tidur yang mencukupi mencetuskan pembentukan protein antiviral oleh sistem imun. Juga, ini dikaitkan dengan risiko jangkitan yang lebih rendah di dalam badan.

5. ubat yang kuat

Payudara mempunyai kesan analgesik tanpa ubat-ubatan perubatan. Kesakitan otot dan migrain boleh diminimumkan dengan mengambil tidur petang ini.