Jenis Makanan semula jadi Agar gigi Putih

Gigi kuning membuat kita tidak yakin. Makanan yang memasuki mulut adalah salah satu punca perubahan warna gigi. Jika wain, teh, kopi dan soda boleh membuat gigi menjadi kekuningan, maka sesetengah makanan semulajadi yang berikut sebenarnya dapat mengembalikan kilauan gigi putih lagi.

1. Brokoli

Makan brokoli mentah boleh membantu menggilap dan membersihkan gigi. Besi yang terkandung di dalamnya memberikan perlindungan terhadap asid yang mengurangkan janin yang dihasilkan oleh bakteria yang membantu untuk mengelakkan noda dan rongga gigi.

2. Apple

Epal mengunyah membantu berus gigi anda. Kandungan asam malik yang terkandung di dalamnya, yang merupakan salah satu bahan ubat gigi, meningkatkan pengeluaran air liur yang membantu membersihkan gigi dan mengeluarkan kotoran.

3. Strawberi

Sama seperti epal, stroberi mengandungi bahan semula jadi asid malik. Campurkan baking soda dengan buah ini jika anda ingin mempunyai gigi putih.

4. Bijirin dan kacang

Biji-bijian dan kacang-kacangan mempunyai ciri-ciri kasar yang boleh menggosok plak dan noda pada permukaan gigi. Di samping itu, protein di dalamnya mampu memutihkan gigi.

5. Pir

makanan untuk memutihkan gigi
Disebut Boldsky, pir mampu meneutralkan pewarna bakteria pada gigi. Peningkatan air liur yang dihasilkan oleh buah kuning mampu menyapu sisa-sisa makanan supaya gigi tetap putih.

6. Lobak

Di samping membantu merangsang penghasilan air liur yang menghanyutkan sisa makanan, buah kaya dengan vitamin A juga menguatkan gigi.