Faktor berlakunya kanser payudara

Memasuki Oktober, diperingati sebagai Bulan Kesedaran Kanser Payudara. Kira-kira 75 peratus wanita dengan kanser payudara mengikut kaji selidik itu tidak tahu apa faktor yang menyebabkannya. Walau bagaimanapun, seorang wanita yang mempunyai sejarah kanser dalam satu payudara mungkin berisiko untuk payudara lain. Tetapi, secara amnya, terdapat beberapa faktor yang menyebabkan anda mengalami kanser payudara.

1. Umur

Risiko kanser payudara meningkat dengan usia. Kira-kira 77 peratus wanita didiagnosis menderita kanser payudara lebih daripada 50 tahun, dan hampir 50 peratus lebih 65.

2. Sejarah keluarga langsung

Mempunyai ibu, adik perempuan atau gadis yang mempunyai kanser payudara meletakkan wanita itu dengan risiko yang lebih besar terhadap penyakit ini.

3. Melahirkan pada usia tua

Mempunyai anak pertama selepas usia 35 meletakkan anda pada risiko yang lebih tinggi untuk mengembangkan kanser payudara

4. Berat badan

Berat badan (terutamanya di pinggang), dengan kalori yang berlebihan dan pengambilan lemak, membolehkan kanser payudara terutamanya selepas menopaus.

5. Minum alkohol

Wanita yang mengambil alkohol yang berlebihan lebih cenderung untuk mengembangkan kanser payudara.
Faktor berlakunya kanser payudara

6. Tidur memakai bra

Terdapat beberapa kajian yang menyebutkan tidur memakai bra pada risiko kanser payudara yang lebih tinggi. Kerana, peredaran darah tidak lancar.

7. Genetik

Pembawa perubahan dalam satu daripada dua gen kanser payudara yang dipanggil BRCA1 atau BRCA2 berada pada risiko yang lebih tinggi. Wanita yang mengalami perubahan genetik dalam salah satu daripada gen ini mempunyai kemungkinan sehingga 85 peratus mengalami kanser payudara dalam hidup mereka.