Fakta Jangkitan kulat pada kemaluan wanita

Jangkitan kulat di kawasan genital wanita sering berlaku. Ia mempunyai kesan seperti kegatalan, ketidakselesaan, dan sensasi terbakar. Menurut Doktor Lisa Masterson, kebanyakan wanita bimbang tentang jangkitan kulat dan akibatnya kesihatan jangka panjang mereka.

Lisa berkata bahawa penyakit ini sangat mudah untuk dirawat dan tidak akan memberi impak jangka panjang jika ia dapat dikendalikan dengan serta-merta. Di sini, satu lagi fakta menggambarkan Lisa di sekitar jangkitan kulat organ kelamin perempuan.

1. 53 peratus wanita tidak tahu cara merawat dan merawat jangkitan kulat. Malah, tiga daripada empat wanita didiagnosis dengan jangkitan kulat.

2. 81 peratus wanita dengan jangkitan kulat berfikir bahawa penyakit itu ditularkan melalui hubungan seksual. Tidak begitu. Jangkitan kulat berlaku disebabkan oleh ketidakseimbangan pH dalam faraj, menyebabkan gangguan hormon dan mencetuskan pertumbuhan kulat. Ketidakseimbangan PH disebabkan oleh pelbagai perkara seperti tekanan, sistem kekebalan tubuh lemah, keletihan, kekurangan tidur, dan pil kawalan kelahiran.

3. Jangkitan kulat adalah berbeza daripada jangkitan bakteria. Vaginosis bakteria mempunyai gejala serupa dengan jangkitan kulat. Bagaimanapun, vaginosis bakteria perlu disembuhkan dengan antibiotik. Semasa jangkitan kulat, apa yang diperlukan ialah salap cendawan atau ubat oral.

4. Anda boleh mendiagnosis jangkitan kulat oleh diri sendiri. Sekiranya anda mempunyai gejala seperti bau yang  tidak enak, cecair tidak normal atau pembakaran di kawasan vagina, gunakan jalur ujian untuk memeriksa tahap keasidan vagina. Sekiranya paras asid kembali normal selepas 10 saat, kemungkinan anda mengalami jangkitan kulat.

5. Kemungkinan jangkitan kulat lebih kerap berlaku pada wanita yang mempunyai anak disebabkan pergeseran hormon. Prolaktin hormon yang menghasilkan susu ibu menggalakkan hormon-hormon lain untuk berterusan dan ini menyebabkan ketidakseimbangan pH. Wanita menopaus juga mempunyai risiko jangkitan kulat.
Fakta Jangkitan kulat pada kemaluan wanita

6. Risiko jangkitan kulat meningkat jika anda peminat makanan manis.

7. Jangkitan kulat boleh merebak kepada pasangan seksual. Lelaki yang dijangkiti akan mengalami ruam gatal pada organ-organ kelaminnya. Sebaiknya, kelewat hubungan seks dengan pasangan sehingga jangkitan kulat sembuh.

8. Pakaian yang tidak menyerap peluh membolehkan rupa kulat. Duduk panjang dalam keadaan berpeluh dan tidak mengubah pakaian basah kerana peluh dengan mudah boleh mencetuskan pertumbuhan kulat.