Elakkan makanan dan minuman ini Semasa Sembelit

Sembelit sering dialami jika kekurangan penggunaan serat. Lebih daripada 4 juta rakyat Amerika sering mengalami sembelit. Wanita adalah tiga kali lebih mungkin mengalami sembelit daripada lelaki.

Sesetengah doktor membuat spekulasi bahawa ini adalah kerana usus wanita lebih lama dan lebih berliku dan dengan itu terdedah kepada halangan dalam saluran pencernaan mereka.

Sembelit yang teruk boleh membuat anda tidak selesa dan boleh mencetuskan halangan usus sehingga mungkin memerlukan rawatan yang lebih intensif daripada julap sahaja.

Apabila sembelit, ada beberapa perkara yang perlu anda elakkan untuk sembelit tidak semakin teruk.

1. Makanan yang diproses

Sekiranya anda ingin saluran pencernaan berjalan dengan lancar, elakkan makanan yang diproses. Kerana, makanan yang diproses mengandung lemak tinggi yang dapat memperlambat pencernaan dan menyumbang kepada sembelit. Di samping itu, makanan yang diproses mengandungi fructans-karbohidrat yang meningkatkan jangka hayat makanan yang dibungkus tetapi menghancurkan proses pencernaan semula jadi anda. Ini berlaku kerana usus tidak mempunyai enzim yang diperlukan untuk memusnahkannya.

2. Minum kafein atau alkohol

Minum kafein dan alkohol yang terlalu banyak boleh membuat badan menjadi kering. Minum alkohol menghalang hormon anti-diuretik yang boleh menyebabkan diuresis atau kencing. Diuresis yang berlebihan boleh menyebabkan dehidrasi yang menyebabkan gejala sembelit yang teruk. Walaupun kafein adalah perangsang yang boleh menyebabkan kesan bertentangan seperti cirit-birit pada sesetengah orang.

3. Makan susu

Produk tenusu diketahui menyebabkan perut kembung apabila dimakan. Oleh itu, apabila mengalami sembelit harus mengelakkan kelebihan produk susu. Perut kembung terjadi kerana kekurangan enzim laktase dalam usus yang diperlukan untuk memecahkan laktosa dalam susu menjadi gula mudah diserap oleh usus kecil. Produk susu laktosa yang tinggi seperti susu lembu, ais krim, krim dan keju diproses.

4. Kurang senaman

Senaman mempunyai kesan set pada badan anda. Badan kurang aktif dapat mengurangkan pergerakan usus dan aliran darah juga berkurang. Latihan dapat meningkatkan aliran darah ke organ vital tubuh termasuk saluran pencernaan dan meningkatkan metabolisme anda.

5. Ambil suplemen besi atau kalsium

Besi dan kalsium tambahan boleh menyebabkan sembelit kerana mereka boleh melambatkan pengecutan sistem pencernaan. Vitamin ini biasanya disyorkan oleh doktor jika anda kekurangan kedua-duanya. Anda boleh meminta doktor untuk menggantikan makanan tambahan jika anda mengalami sembelit.

6. Minum ubat penahan sakit

Elakkan makanan dan minuman ini Semasa Sembelit
Kesakitan ini boleh menyebabkan sembelit. Menghentikan ubat-ubatan ini boleh membuat penghadaman anda lancar. Gantikan ubat terlebih dahulu dengan doktor anda jika anda mempunyai masalah dengan pencernaan anda.

7. Minum julap yang berlebihan

Tidak semua julik dicipta sama. Badan anda boleh digunakan untuk bergantung kepada pencahar perangsang untuk membuang air kecil. Tetapi, jika terlalu banyak usus digunakan, anda boleh kehilangan keupayaan untuk kontrak sahaja. Sembelit adalah salah satu daripada kesan sampingan kerana penggunaan julap yang berpanjangan. Kesan lain seperti ketidakseimbangan elektrolit, sawan, aritmia jantung, dan sakit otot.