Cara merawat jangkitan saluran kencing

Jangkitan saluran kencing boleh menjadi keadaan yang sangat menyakitkan. Penyakit ini bermula dengan rasa sakit atau pembakaran semasa kencing, dan bertambah buruk jika tidak dirawat dengan segera. Dan kemudian pada hari ketiga atau keempat, anda akan mendapati air kencing berdarah.

Walaupun jangkitan ini boleh menjadi sangat teruk, terutama bagi wanita, tetapi penyakit ini sangat mudah dirawat. Biasanya, doktor anda akan memberi anda ubat seperti antibiotik.

Selepas mengetahui gejala jangkitan saluran kencing seperti sakit semasa kencing, kesakitan panggul atau pundi kencing, menukar warna air kencing dan bau, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi jangkitan.

1. Minum banyak cecair sangat penting untuk mengatasi jangkitan saluran kencing, terutamanya selepas anda diberikan antibiotik. Cecair tambahan akan membantu kawasan yang dijangkiti mendapatkan antibiotik lebih cepat dan juga membantu membuang bakteria.

2. Elakkan minuman seperti kopi, soda, alkohol dan jus oren. Minuman ini dapat memperburuk jangkitan dan harus memilih air untuk mengelakkan kerengsaan di dalam kandung kemih anda.

3. Anda juga boleh menenangkan pundi kencing dengan ubat seperti Pyridium. Ubat ini boleh menyebabkan rasa sakit pundi kencing dan melegakan sensasi terbakar dan terus menggalakkan untuk menyembuhkan. Walau bagaimanapun, ubat ini boleh membuat air kencing anda menjadi warna oren.

Cara merawat jangkitan saluran kencing
Wanita lebih cenderung untuk membasmi jangkitan saluran kencing daripada lelaki. Wanita yang mempunyai menopaus, diabetes dan wanita yang aktif secara seksual juga lebih terdedah kepada jangkitan. Ini berlaku kerana perubahan pH dalam vagina wanita yang boleh mengubah keseimbangan bakteria dan kulat dan memudahkan mereka ke dalam uretra.