cara meningkatkan keyakinan diri

Tidak sedikit orang yang mengalami krisis keyakinan, baik secara mental maupun fizikal. Mental rendah diri akan membuat seseorang juga malu dengan tubuhnya dan menyebabkan harga dirinya menurun.

Terdapat banyak cara anda boleh meningkatkan keyakinan anda dalam jangka panjang, tetapi kadang-kadang kami juga memerlukan langkah-langkah untuk meningkatkan keyakinan anda dalam masa yang singkat. Anda tidak sepatutnya berjalan ke mesyuarat penting semasa membaca panduan kepercayaan diri, atau memanggil mentor anda pada saat-saat akhir.

Walau bagaimanapun, ahli psikologi mendedahkan terdapat satu cara untuk meningkatkan harga diri seseorang: melihat bentuk badan selepas mandi.

Psikologi Sari Shepphird, pakar imej badan, menyatakan bahawa semakin kita dapat melihat diri kita dalam bentuk daging, semakin sukar untuk menerima dan mengasihi diri kita sendiri.

"Kami sememangnya tertipu dalam persekitaran kita untuk memikirkan bagaimana kita memperbaiki diri kita," katanya kepada Yahoo Health.

Dia menerangkan, lebih banyak orang berfokus pada kelemahannya, maka kelemahan akan kelihatan lebih besar. Kesannya, seseorang akan mengelak daripada melihat tubuhnya.

Oleh itu, melihat diri anda telanjang dapat meningkatkan keyakinan diri anda yang bermula dengan mencintai diri sendiri sepenuhnya.
cara meningkatkan keyakinan diri