Cara menghilangkan mengantuk di pejabat

Mengantuk di antara waktu kerja tidak semestinya sering dialami oleh kebanyakan pekerja pejabat. Di samping kesan ke atas prestasi, rasa mengantuk boleh menjadi penilaian negatif di mata atasan.

Aktiviti-aktiviti berikut boleh membantu anda menghilangkan rasa mengantuk dan membuat anda berasa lebih baik di pejabat.

1. Berjalan jalan

Anda yang biasanya bangun pada waktu petang, cuba membiasakan diri untuk bangun awal. Selain menjadikan tubuh anda lebih bersemangat, anda mempunyai banyak masa untuk bersenam terlebih dahulu sebelum pergi ke pejabat. Tidak perlu bersenam keras, hanya berjalan-jalan di kompleks perumahan. Senaman ringan serta sinar matahari yang cukup membantu anda merasakan patut dan bersemangat semasa pejabat.

2. Duduk Dengan Kedudukan betul

Kedudukan duduk yang salah semasa kerja boleh mengurangkan fokus dan membuat anda mengantuk. Duduk di kedudukan yang betul, dan menarik nafas panjang apabila anda mula letih untuk bekerja adalah cara yang baik untuk mendapatkan tumpuan anda kembali.

3. Basuh muka dengan air sejuk

Basuh wajah anda dengan air terbukti berkesan dalam mengantuk dan menjadikan anda merasa lebih bertenaga.

4. Mendengarkan muzik

Banyak kajian menunjukkan muzik yang baik untuk kesihatan fizikal dan mental. Mendengarkan muzik kegemaran bukan sahaja membuat mood lebih baik, anda juga akan merasa lebih bersemangat.

5. Minum kopi

Kopi yang mengandungi kafein dipercayai dapat mengatasi rasa mengantuk. Minum secawan kopi dua jam sebelum kerja membantu meningkatkan kepekatan.

6. Cukupkan keperluan air

Dehidrasi adalah salah satu punca mengantuk. Itulah sebabnya, anda dinasihatkan minum banyak air semasa kerja. Makan snek ringan juga boleh mengatasi mengantuk semasa bekerja.
Cara menghilangkan mengantuk di pejabat

7. Jangan merasa sihat

Penyakit adalah salah satu faktor yang menyebabkan rasa mengantuk. Elakkan makan makanan yang mengandungi karbohidrat tinggi dan gula.

8. Tukar kedudukan

Sekiranya kedudukan kerja anda biasanya menghadap ke sisi, cuba ubah posisi itu sesekali ke tetingkap. Sebaliknya. Menukar susun atur peralatan kerja akan memberi semangat perangsang kepada otak supaya anda berasa lebih teruja.