Cara Mengembalikan Tenaga Selepas Bersalin

Selepas bersalin badan akan berasa lebih lemah dan lesu. Bukan itu sahaja, anda juga mengalami sembelit dan kehilangan banyak tenaga. Menurut ahli farmasi, ini kerana bayi anda telah mengambil banyak nutrien dalam tubuh anda. Oleh itu, selepas melahirkan bayi, pastikan anda makan makanan berikut untuk meningkatkan tenaga anda sekali lagi.

1. Banyakkan pengambilan kalori

Pemakanan Dr. Shilpa Joshi menegaskan sekurang-kurangnya dalam tempoh enam bulan pertama, kerana menyusukan anda perlu makan lebih banyak kalori. Anda memerlukan tenaga tambahan. Makan sup sup atau abon kerana ia terbukti mempunyai kandungan kalori yang tinggi.

2. Besi

Ibu-ibu baru melahirkan banyak darah supaya kadar kandungan besi dapat menurun secara drastik. Oleh itu, untuk tetap bersesuaian, masukkan lebih banyak makanan yang mengandung zat besi.

3. Susu kalsium

Susu boleh menguatkan tulang anda. Sekiranya anda tidak bertolak ansur dengan laktosa, anda boleh menukar untuk meminum susu sayuran yang berasal dari dadih atau soya. Faedah yang anda dapatkan adalah sama.

4. Minum lebih banyak air

Cara Mengembalikan Tenaga Selepas Bersalin
Untuk merangsang susu ibu, anda memerlukan banyak cecair. Pastikan anda minum banyak air, tetapi jika anda bimbang tentang membuang air kencing secara berterusan, anda boleh meminta doktor anda untuk memberi ubat. Selain air, anda juga perlu minum air kelapa dan jus buah segar.

5. Yogurt

Yogurt mengandungi probiotik untuk melindungi anda dari jangkitan jangkitan saluran kencing. Oleh itu, selepas melahirkan mula makan yogurt untuk memastikan sistem metabolik anda.