Cara Mengatasi kulit kering sebab air cond

Penghawa dingin atau Air cond menyejukkan ruang supaya pada tengah-tengah cuaca panas, udara masih terasa selesa. Walau bagaimanapun, di sebalik manfaat, terlalu lama di dalam bilik yang berhawa dingin menjadikan kulit dan rambut menjadi kering.

Penghawa dingin bukan sahaja melepaskan kelembapan, tetapi juga kelembapan dan menjadikannya kering. Jika kulit anda tidak dilindungi secukupnya, kemarau yang teruk menjejaskan lapisan dalam kulit, gatal, dan bersisik.

Seperti yang diketahui, kelembapan kulit diperlukan untuk mengekalkan keanjalan. Kulit kering boleh mencetuskan kemunculan kedutan lebih cepat.

Kesan buruk ini mengintai banyak orang kerana semakin banyak bergantung kepada penghawa dingin. Disebabkan pergantungan yang membuat orang sentiasa menyediakan penyaman udara di mana sahaja, dari rumah, kereta, tempat kerja, dan juga mencari tempat untuk berkumpul dengan penghawa dingin.

Perubahan suhu dari panas ke sejuk tidak baik untuk kulit. Antaranya, membuat muka kelihatan lama kerana degenerasi kulit.

Mula menghapuskan ketergantugan ke Air Cond. Ia boleh dimulakan dengan mematikan Air Cond semasa di pejabat dan di rumah.

Cara Mengatasi kulit kering sebab air cond
Di samping itu, untuk mengatasi kulit kering disebabkan oleh penggunaan penghawa dingin, disarankan untuk mengehadkan penggunaan air dan sabun pada kulit yang mudah terdedah kepada kering.

Dr Kahama Vibhakar, seorang perunding kulit menasihatkan untuk menggunakan lotion yang kaya dengan sifat pelembab. Sapukan lotion ke kawasan kering seperti siku dan lutut.

Jika perlu, gunakan losyen berasaskan air untuk meningkatkan kelembapan kulit.