Cara Menegangkan Kulit Perus Selepas Bersalin

Selepas bersalin, kulit di bahagian perut biasanya akan berehat dan terdapat tanda-tanda. Punca, otot-otot di perut di bahagian perut semasa hamil.

Walau bagaimanapun, jangan risau. Cara berikut boleh membantu anda mengembalikan ketegangan kulit selepas melahirkan anak. Dengan keadaan, anda perlu melakukannya secara rutin.

1. Banyakan minum air

Air membantu menghidrat kulit dan menjadikannya elastik. Di samping itu, air juga membantu meningkatkan metabolisme badan untuk mengoptimumkan pembakaran lemak. Minum yang disyorkan sekurang-kurangnya 8 gelas sehari,

2. Penyusuan susu ibu

Ramai pakar percaya, penyusuan susu menjadi cara mudah yang dapat membantu ibu-ibu menurunkan berat badan. Apabila menyusu, tubuh menukarkan kalori ke dalam susu.

3. Aktiviti seperti biasa

Selepas bersalin, badan biasanya akan mengalami keletihan, sakit dan sebagainya. Walau bagaimanapun, jangan buat untuk menghadkan aktiviti anda. Selagi ia tidak terlalu berat, ia adalah baik untuk membakar buasir lemak. Tetapi sebelum bergerak, anda perlu berjumpa doktor.

4. Makan protein

Makan makanan yang kaya protein juga disyorkan. Kerana selain membantu menguatkan otot, juga memudahkan bekalan kolagen untuk mengetatkan kulit.

5. Minyak zaitun

Cara Menegangkan Kulit Perus Selepas Bersalin
Sapukan minyak zaitun di bahagian abdomen yang mengecilkan kulit. Oleh itu, pengelupasan kulit akan lebih mudah, serta pembentukan sel-sel baru menjadi lebih cepat.

Selain menggunakan minyak zaitun, anda juga boleh menggunakan krim yang mengandungi nutrien seperti vitamin K, S, A, E dan kolagen. Urut perlahan-lahan pada abdomen, ini akan membantu mengetatkannya.

6. Bermain dengan kanak-kanak

Pastikan anda menghabiskan masa bersama anak anda. Tanpa anda mengetahui, ini adalah cara terbaik untuk membakar kalori.