Cara mencegah virus zika pada ibu hamil

Virus Zika menjadi hantu yang menakutkan, terutama bagi wanita hamil. Virus yang melibatkan dunia boleh menyebabkan microcephaly, gangguan neurologi yang menyebabkan bayi dilahirkan dengan kepala yang tidak normal (kecil).

Virus ini dibawa aedes Jika di kawasan tropika nama Aedes aegypti, nyamuk itu menyebabkan demam berdarah dengue (DHF). Sejak nyamuk sama, gejala juga serupa, seperti demam, ruam, sakit badan, membezakan, zika Ini tidak mengurangkan bilangan platelet.

Sekiranya sistem imun baik, gejala akan sembuh 3 hari hingga satu minggu selepas mengambil ubat.

Penyembuhan itu bukan dadah untuk membunuh virus itu, kerana tiada ubat zika. Dadah dirujuk seperti ubat penahan sakit ubat untuk menyembuhkan gejala.

Zika menjadi menakutkan jika ia menggigit wanita hamil, terutama yang masih memasuki awal kehamilan.

Sejak awal kehamilan, organ-organ penting seperti otak sedang terbentuk, virus itu masuk ke dalam badan, mengalir melalui plasenta dan menghalang perkembangan otak.

Bagaimana jika usia kehamilan telah memasuki trimester akhir? Pada umur 7 bulan yang terdedah zika, lebih selamat kerana organ bayi sempurna.

Lagipun, pencegahan lebih baik daripada mengubati. Kami mencadangkan wanita yang mengandung muda untuk melakukan langkah ini.

1. Kekalkan sistem imun

Pada asasnya, kekuatan virus bergantung kepada sistem imun. Sekiranya sistem imun tinggi, maka virus akan 'tidur'. Ia sangat mudah (menjaga sistem imun.) Hanya makan makanan yang berkhasiat, makan pada masa yang sesuai, dan berehat secukupnya.
Cara mencegah virus zika pada ibu hamil

2. Elakkan gigitan nyamuk

Nyamuk nyamuk virus biasanya berkeliaran pada waktu pagi sehingga lewat petang. Berjuang agar anda mengelakkan gigitan nyamuk dengan menggunakan losyen penghalau nyamuk, pakai pakaian cerah, dan memakai lengan panjang.