Cara Mencegah Obesiti Pada Kanak Kanak

Pada masa ini ramai keluarga yang mendapati kesukaran untuk mengekalkan berat badan yang normal dan kanak-kanak yang sihat. Cara terbaik adalah untuk mendapatkan anak-anak untuk makan makanan dan minuman yang sihat.

Untuk mendapatkan diet yang sihat bagi anak-anak  perlulah diterjemahkan daripada ibu bapa dan seluruh ahli keluarga. Dengan contoh-contoh dari semua keluarga, kanak-kanak akan menjadi lebih terbuka kepada tabiat itu. Selain makanan yang perlu dikemukakan dengan cita rasa penampilan yang menarik kanak-kanak, kerana kanak-kanak biasanya sangat gemar makanan yang kelihatan makanan menarik atau manis, sebagai contoh: seperti yang diiklankan dalam pelbagai media.

Makanan manis tinggi gula, yang boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami obes. Seorang kanak-kanak dianggap gemuk jika berat badan adalah 20 peratus melebihi berat badan yang sihat.

Obesiti boleh disebabkan oleh makan lebih banyak kalori daripada yang diperlukan untuk pertumbuhan dan juga kerana aktiviti fizikal kanak-kanak yang terlalu sedikit.

Punca-punca obesiti kanak-kanak

1. Keturunan

Apabila satu atau kedua-dua ibu bapa gemuk, maka anak-anak mereka juga cenderung untuk menjadi gemuk.

2. Aktiviti fizikal kurang

Jika kanak-kanak menghabiskan banyak masa di hadapan televisyen, permainan, atau komputer boleh membawa kepada kalori yang tidak digunakan ditukar kepada lemak

3. Makan berlebihan

Dalam keluarga yang anggotanya tidak mempunyai sejarah obesiti keluarga, obesiti biasanya disebabkan kerana makan berlebihan.

Mengelakkan obesiti kanak-kanak

1. Menyediakan diet yang sihat pada kanak-kanak

Diet ini termasuk makanan yang diet yang berkhasiat dan seimbang yang sihat, termasuk makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, dan bijirin. Pastikan anda mengira pengambilan kalori, sesuai dengan umur kanak-kanak.

2. Had minuman bergula tidak lebih daripada satu hidangan setiap hari.

Menggalakkan kanak-kanak minum lebih banyak air, supaya kanak-kanak tidak mengambil terlalu banyak minuman bergula.

3. Menghasilkan tabiat diet yang sihat untuk keluarga.

Makan bersama di meja makan dengan menu makanan yang sihat boleh mendapatkan anak-anak untuk makan makanan yang sihat. Sesungguhnya diet yang sihat juga sah untuk semua ahli keluarga untuk menjadi contoh yang baik untuk kanak-kanak.

4. Mejaga pola makan kanak kanak

Jangan menghantar anak-anak untuk makan apabila tidak lapar atau menghabiskan semua makanan yang telah pun berada di pinggan. Membolehkan kanak-kanak untuk makan perlahan-lahan dan berhenti makan apabila mereka mula berasa kenyang. Jangan dipaksa untuk menghabiskan makanan yang telah mengambil kanak-kanak untuk plat bahawa dia digunakan.

5. Jika anda ingin memberi hadiah kepada kanak-kanak, menawarkan ganjaran selain daripada makanan.

Cara Mencegah Obesiti Pada Kanak Kanak
Jika memberi hadiah kepada kanak-kanak dengan makanan boleh membuat kanak-kanak yang terlalu berorientasikan ke arah makanan. Jadi adalah lebih baik jika anda akan memberikan hadiah kepada kanak-kanak tidak perlu makanan.

6. Hadkan makanan segera.

Pada makanan segera biasanya tinggi kalori. Oleh itu, apabila kanak-kanak sering makan makanan segera, boleh menyebabkan obesiti.

Kata kunci carian

  • artikel kanak-kanak obesiti
  • artikel tentang obesiti kanak-kanak
  • cara mengatasi obesiti kanak-kanak
  • cegah obesiti kanak-kanak
  • obesiti kanak-kanak