Cara menaikkan kolesterol baik

Penyakit kolesterol tinggi masih sering dialami oleh ramai orang. Kolesterol tinggi boleh mematikan apabila ia menyerang kesihatan jantung.

Malangnya, ramai yang cuba mencegah peningkatan kolesterol jahat atau LDL, tanpa mengira kolesterol baik atau HDL.

Terdapat beberapa cara untuk meningkatkan HDL anda yang juga penting untuk badan. Kaedah ini juga boleh menurunkan tahap LDL.

1. Makan kacang

Makan 67 gram kacang setiap hari, boleh meningkatkan nisbah HDL sehingga 8.3 peratus. Penyelidik Australia mendapati bahawa apabila lelaki memakan kacang macademia 12-16 kacang setiap hari, meningkatkan jumlah HDL sebanyak 8 peratus.

2. Peningkatan ketahanan

Penyelidik di Jepun mendapati bahawa senaman selama 20 minit sehari boleh meningkatkan HDL sehingga 2.5 mata. Terlepas dari jenis senaman, pastikan tahap aktiviti anda pada titik di mana anda sudah terengah-engah tetapi tidak bernafas.

3. Menetapkan otot

Penyelidik di Universiti Ohio mendapati bahawa lelaki yang melakukan latihan setinggan, kaki etensi, menekan kaki, dua kali seminggu selama 16 minggu, dapat meningkatkan kadar kolesterol yang baik sebanyak 19 peratus.

4. Minum susu

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Medicine, orang yang mengkonsumsi 1000 mg kalsium setiap hari boleh meningkatkan kadar HDL sebanyak 7 peratus.
Cara menaikkan kolesterol baik

5. Makan bandeng

Penyelidik Kanada menjalankan kajian membandingkan orang yang menggunakan bandeng dengan daging lembu atau ayam. Hasilnya, mereka mendapati orang yang makan ikan  HDL meningkat sebanyak 26 peratus.

6. Minum jus kranberi

Para saintis Universiti Scranton mendapati bahawa mereka yang minum tiga gelas jus kranberi setiap hari selama sebulan boleh meningkatkan tahap HDL sebanyak 10 peratus. Angka ini boleh mengurangkan risiko penyakit jantung sebanyak 40 peratus.

7. Elakkan kelaparan

Satu kajian dari British Medical Journal mendapati bahawa orang yang makan enam atau lebih makanan kecil setiap hari mempunyai kadar kolesterol 5% lebih rendah daripada mereka yang mempunyai satu atau dua kali makan besar. Ini sudah pasti mengurangkan risiko penyakit jantung 10-20 peratus.

8. Makan kue oatmeal

Dalam satu kajian di University of Connecticut, lelaki yang mempunyai LDL yang tinggi, boleh menurunkan kolesterol dengan memakan kek kering.

9. Penggunaan sayur-sayuran dan bijirin

Penyelidik di Toronto mendapati bahawa lelaki yang menambah beberapa hidangan bijirin penuh, kacang setiap hari selama sebulan boleh menurunkan tahap LDL sebanyak hampir 30 peratus.

10. Makan coklat gelap

Penyelidik mendapati bahawa penggunaan 2.5 auns coklat gelap atau coklat gelap meningkat tahap kolesterol baik antara 11-14 peratus.