Cara hilangkan lebam dengan cepat

Apabila terpukul objek atau jatuh, anda sering mendapati ada bahagian tubuh yang lebam. Dan tentunya semua orang telah mengalami perkara sedemikian.

Apabila memar sebab terpukul, anda akan merasa sakit dan sensasi terbakar ketika anda sedang tidur. Untuk merawatnya ada beberapa cara hilangkan lebam dengan cepat mudah yang boleh dilakukan, seperti memampatkan air sejuk dan ada cara lain, seperti di bawah:

1. Memampatkan Dengan Ais

Ini adalah pertolongan pertama yang boleh dilakukan sebaik sahaja anda mengetahui bahagian badan yang lebam. Ambil beberapa kiub ais dan bungkusnya dengan kain yang bersih, kemudian pasangkannya ke kawasan yang lebam. Di samping menghapuskan lebam, memampatkan dengan kiub ais boleh mengurangkan keradangan.

2. Cuka

Tuangkan sedikit titis cuka ke dalam air suam dan kacau dengan baik. Kemudian rendam kain bersih ke dalam cecair, dan gosokkan perlahan pada bahagian lebam. Ini akan membantu meningkatkan aliran darah dan mengeluarkan darah di sekitar kawasan lebam.

3. Tekan haba

Ambil kain yang bersih dan rendam dalam bekas air panas, meremukkannya dan letakkannya pada kawasan yang mengalami lebam.
Cara hilangkan lebam dengan cepat

4. daun pasli

Ambil beberapa daun pasli, kemudian bersihkan dan sapukan pada bahagian lebam. Balut dengan kain dan biarkan selama beberapa jam. Daun pasli akan membantu memar-memar cepat, kerana bahan-bahan semulajadi mengandungi anti-radang.